Bayer Zsolt trágárkodva osztotta ki az Operaház előtt tüntetőket

2024.03.08. 06:29
Bayer Zsolt blogbejegyzésben reagált a Magyar Állami Operaház előtt tartott szerdai tüntetésre. A publicista „egy rakás elmebetegnek” nevezte a résztvevőket, hozzátéve, hogy valószínűleg még életükben nem jártak az Operaházban.

Mint írtuk, szerdán délután 4 órától este 10 óráig „A kultúra megmentése” címen tüntetést tartottak az Operaház főbejárata előtt. Az eseményen egy látványos kaszás bábú és különböző transzparensek is voltak. 

A demonstrációt azért tartották meg, mert Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója kiadott egy rendelkezést arról, hogy Carl Orff Carmina Burana című zeneművét a jövőben két részletben kell játszani. Az indoklás szerint azért, hogy a szünetben növeljék az Operaház büféjének bevételét.

Kollégánknak a helyszínen azt mondták: a szervezők nem hirdették meg sehol a demonstrációt, és valójában Ókovács Szilveszter biztosított nekik jó reklámot azzal, hogy kitette a Facebookra a rendőrség levelét.

Bayer Zsolt az ügyre reagálva azt írta a csütörtöki blogbejegyzésben, hogy „egy rakás elmebeteg ment ki tüntetni az Opera elé”.

Egy rakás »5 darab« elmebeteg kiment tüntetni az Opera elé. A szünet miatt. Na, arról nem volt szó. Hogy is lett volna? Ezek a szerencsétlen f*szkalapok életükben nem voltak operában, fogalmuk sincs a Carmina Buranaról és úgy általában az emberi kultúráról

– fejtette ki a kormánypárti publicista.

Büfébotránytól hangos az Operaház

A Magyar Állami Operaházban 2024. március 3-án robbant ki a botrány, miután kiderült, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató utasításba adta, hogy ezentúl két részletben játsszák a Carmina Burana című előadást. Az indok: a beiktatott szünettel jelentős mértékben növelnék a büfé, így az intézmény bevételét.

A főigazgatónak a 24.hu-ban megjelent, az Index korábbi cikkében már idézett szavai alapján: „Az operaházi catering is immár közvetlenül termel bevételt a színháznak, megalapozott számaink még nincsenek, de egy-egy operaházi szünet többmilliós bevételt képes hozni az exkluzív környezetben.”

A főigazgatói utasítás miatt Bogányi Tibor karmester otthagyta a produkciót, és kitört botrány. A történteket Ókovács Szilveszter műbalhénak nevezte, míg az internet népe mémekkel árasztotta el a közösségi média tereit.