A magyar hajtűző munkája is Oscar-díjat ért

2024.03.12. 12:36
Reméljük, hogy nincs vége a sornak azon személyek vonatkozásában, akik érintettek az elnyert Oscar-díjakban. Ezúttal egy hajművész, Végh Sarolta került a fókuszba, aki a Szegény párákban William Defoe megjelenésén dolgozott.

Mint azt mi is megírtuk, a Szegény párák megkapta a legjobb sminkért járó szobrot a 96. Oscar-gálán, 2024. március 11-re virradóra. A díjat Nadia Stacey, Mark Coulier és Josh Weston vette át. 

Magyarországon forgatták

négy Oscart elnyert mozi egyik díjazottja Mihalek Zsuzsa, de mint tudjuk, a filmet részben Magyarországon forgatták, így természetesen sok hazai szakember is hozzájárult közvetve vagy közvetlenül a sikerhez.

Egyikük Végh Sarolta, akit Mark Coulier kért fel arra, hogy a William Defoe által alakított Godwin Baxter figurájának külsejét alkossa meg. Az Oscar-gála után a Dívány interjúvolta meg Végh Saroltát, aki ékszerkészítőként is nevet szerzett magának.

„ÉN MARK FELKÉRÉSÉRE KERÜLTEM A BUDAPESTEN FORGATOTT FILM PROTÉZISEKET KÉSZÍTŐ CSAPATÁBA MINT HAJPROTÉZISMŰVÉSZ.

A feladatom a színészre felsminkelt darabok hajas felületének szőrözése-hajazása volt. Korábban már több filmen is dolgoztunk együtt Coulier londoni műhelyében, többek között a szintén Oscar-díjra jelölt Pinocchión, ami máig az egyik kedvencem.”

Erős mezőnyben nyertek

Sarolta munkája nem pár nap volt, hónapokig együtt élt a stábbal, mindig a színész közelében tartózkodott, hogy azonnal tudjon lépni, ha szükséges valamilyen változtatás. Természetesen sokat egyeztetett Markkal, de alapvetően szabad kezet kapott.

Szerencsés vagyok, mert eljutottam egy olyan szintre ebben a szakmában, ahol már szakértelmem vagy a hozzáadott művészeti érték miatt keresnek meg egy munkához, a legmagasabb minőségért.

Azt ugyan érzékelte, hogy különleges alkotásban működik közre, de nem volt egyértelmű, hogy Oscarra jelölik a filmet, ráadásul 11 kategóriában.

Nagyon örültem, hogy ilyen szorosan volt lehetőségem együtt dolgozni a csapattal. Ugyanakkor az idei mezőny szerintem különösen erős volt, ezért nehéz lett volna megtippelni, hogy ki viszi haza a díjat.

Egy másik nominált filmen is dolgozott, A hó társadalma című alkotáson, ami végül nem kapott díjat, viszont a Szegény párák Oscarjában egyértelműen az ő munkáját is értékelték, hiszen a szobor valójában egy csapat munkáját minősíti.