Al Pacino egyetlen perc alatt vágta tönkre az Oscar-gálát

GettyImages-2066803322
2024.03.11. 06:00 Módosítva: 2024.03.11. 06:16
Nem teljesen a papírforma szerint zajlott le az idei Oscar-díj-átadó, amelyen az Oppenheimer és a Szegény párák című film volt a legnagyobb esélyes a legjelentősebb kategóriákban. Utóbbinak hála pedig egy újabb magyart köszönthetünk az Oscar-nyertesek sorában, Mihalek Zsuzsát.

Az előző évektől eltérően jóval korábban vette kezdetét a 96. Oscar-gála, ami hazai idő szerint hétfőn, nem sokkal éjfél után startolt el – holott korábban inkább hajnali kettő környékére volt tehető a kezdés. A díjátadó műsorvezetői feladatait negyedjére látta el Jimmy Kimmel, aki már monológja első soraiban szóba hozta a méltatlan helyzetbe került Barbie-t, amelynek sem a rendezőjét, Greta Gerwiget, sem a főszereplőjét, Margot Robbie-t nem jelölték – holott Kimmel a legjobb filmnek nevezte az alkotást.

A gálát megelőzően már lehetett sejteni, hogy az est egyik nagy nyertese az Oppenheimer lesz, ami 13 jelölést kapott, ám abban nem lehettünk biztosak, mennyire szorongatja majd meg a 11 jelöléssel rendelkező Szegény párák.

Emlékezetes gála

Kérdéses volt az is, hogy az Oppenheimer megdönti-e a Titanic, a Ben Hur és A Gyűrűk Ura: A király visszatér rekordját – amelyek a legtöbbet díjazott filmek egyenként 11 elismeréssel –, illetve hogy Lily Gladstone lesz-e az első őslakos amerikai, aki a legjobb színésznő kategóriában győzedelmeskedik. Bár egyik sem jött össze, több szempontból is emlékezetes marad a gála. 

A díjátadót nézve könnyen lehetett olyan érzése az embernek, hogy igyekeztek minél hamarabb lezavarni, mivel kvázi futószalagon adták át az elismeréseket. Mire felocsúdtunk egy köszönőbeszédből, már következett a legjobb eredeti betétdal kategóriában jelölt szerzemények valamelyikének rövidített változata élőben, majd ismét átadtak egy díjat.

A túlnyújtott műsormenet miatt egyébként korábban már érték vádak az amerikai filmakadémiát, ám az idei gála esetében látszólag átestek a ló túloldalára, és nem hagytak időt a nézőknek arra, hogy egyáltalán feldolgozzák a látottakat. Pedig volt mit feldolgozni! 

Számunkra, magyaroknak a legnagyobb örömöt Mihalek Zsuzsa győzelme jelentette, aki a Szegény párák egyik berendezője volt, és a legjobb látványtervezés kategóriában lett jelölve. Bár ő nem lehetett ott személyesen a gálán, így nem vette át a díjat. Legutóbb 2022-ben lehettünk büszkék, akkor ugyanis szintén ebben a kategóriában aratott győzelmet Sipos Zsuzsanna, a Dűne berendezője.

Hasonlóan nagy öröm volt nézni Ryan Gosling produkcióját, aki a Barbie című film Oscar-jelölt dalát, az I'm Just Kent adta elő Mark Ronson és Slash társaságában. A színész produkciója jelentette a gála fénypontját, szinte felrobbantotta a színpadot. A nézőtéren tomboló hírességek között sétálva még némelyeket éneklésre is bírt, köztük Emma Stone-t, Margot Robbie-t és Greta Gerwiget is. Érződött, hogy ezt az előadást tartogatták a végére, mint az est egyik legnagyobb durranását, ami valóban átütőre sikeredett. 

Al Pacino felrúgta a műsorrendet

A nézők soraiban foglalt helyet A zuhanás anatómiájában szereplő eb, Messi is, akit az amerikai filmakadémia közösségi oldalain csak VIP-vendégként emlegettek. Szintén nagy sikere volt a meztelenül színpadra csoszogó John Cenának, aki pucéran szeretett volna díjat átadni, majd amíg bemutatták a legjobb jelmez kategória jelöltjeit, egy rózsaszín női ruhába bújtatták.

 Arra pedig végképp senki nem számított, hogy a legjobb színésznők között győzedelmeskedő Emma Stone megható, őszinte beszéde után a gála azzal zárul majd, hogy Al Pacino sportcipőben kivonulva, a műsormenetre fittyet hányva és nem bemutatva a legjobb film kategória jelöltjeit, a semmiből bejelenti, hogy „úgy látja, az Oppenheimer nyert”. 

 Ha az ebből fakadó kaotikus jelenetek még nem lettek volna elég kellemetlenek, Jimmy Kimmel elköszönése után végignézhettük, amint Messi, a kutya, levizeli Matt Damon csillagát a hollywoodi hírességek sétányán – ami egy évek óta Kimmel és Damon között zajló heccelés részét képezte. 

Az Oppenheimer a 13 jelöléséből végül hetet tudott arany szoborra váltani (az Index kritikáját a filmről ide kattintva olvashatja el), míg a Szegény páráknak négyet ítéltek oda a 11 jelölésből. Ez a két film lett a csúcstartó a 96. Oscar-gálán, a többi kategória győztesei pedig az alábbiak szerint alakultak: 

  • legjobb színész: Cillian Murphy (Oppenheimer)
  • legjobb színésznő: Emma Stone (Szegény párák)
  • legjobb férfi mellékszereplő: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)
  • legjobb női mellékszereplő: Da'Vine Joy Randolph (Téli szünet)
  • legjobb film: Oppenheimer 
  • legjobb rendező: Christopher Nolan (Oppenheimer)
  • legjobb adaptált forgatókönyv: Amerikai irodalom (Cord Jefferson)
  • legjobb eredeti forgatókönyv: Egy zuhanás anatómiája (Arthur Harari, Justine Triet)
  • legjobb animációs film: A fiú és a szürke gém (Mijazaki Hajao)
  • legjobb operatőri munka: Hoyte van Hoytema (Oppenheimer)
  • legjobb jelmez: Holly Waddington (Szegény párák)
  • legjobb dokumentumfilm: 20 nap Mariupolban
  • legjobb rövid dokumentumfilm: The Last Repair Shop
  • legjobb vágás: Jennifer Lame (Oppenheimer)
  • legjobb nemzetközi film: Érdekvédelmi terület (Jonathan Glazer)
  • legjobb smink és haj: Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston (Szegény párák)
  • legjobb eredeti filmzene: Ludwig Göransson (Oppenheimer)
  • legjobb eredeti betétdal: What Was I Made For? (Billie Eilish és Finneas O'Connel)
  • legjobb látványtervezés: Mihalek Zsuzsa, Shona Heath, James Price (Szegény párák)
  • legjobb rövidfilm: The Wonderful Story of Henry Sugar
  • legjobb animációs rövidfilm: War Is Over
  • legjobb hang: Érdekvédelmi terület
  • legjobb vizuális effektek: Godzilla Minus One

(Borítókép: Al Pacino a 96. Oscar-gálán a Dolby Színházban 2024. március 10-én. Fotó: Rich Polk / Variety / Getty Images)