Halála mindenkit megdöbbentett, senki nem számított rá

2024.03.17. 05:56
Játszott a Charlie angyalai, a Family Guy vagy a Gazdagok és szépek című sorozatban is, de neve a Dallas Bobby Ewingjának szerepével forrt össze. Patrick Duffy tavaly nálunk forgatott, ráadásul nem is amerikai szuperprodukcióban, hanem egy hamisítatlan magyar filmben. A többszörös Golden Globe-díjas színész 1949. március 17-én született a Montana állambeli Townsendben: születésnapján ön is tesztelheti, mennyit tud róla.

Dallas neve a sorozatig J. F. Kennedy meggyilkolása színhelyeként élt az amerikaiak és a világ emlékezetében, a tizennégy évig tartó televíziós filmsorozat azonban ezt sikeresen „felülírta”, a város nevéről elsőnek talán már mindenkinek a Ewing család és a jellegzetes főcímzene ugrik be.

A szappanopera, amelyet az Egyesült Államokban 1978-ban kezdtek vetíteni, betekintést engedett az amerikai felső tízezer életébe, a vidéki birtok mellett a nagyvárosi irodaházak, magánlakások, csillogó estélyek és hatalmas sportpályák világába. A vadkapitalista történetben Bobby Ewing kitűnt emberségével, nem véletlen, hogy Patrick Duffy karakterét szívébe zárta a közönség.

Álomévad

Hiába hozott azonban hatalmas sikert és nézettséget a sorozat a számára, egy idő után úgy gondolta, hogy a népszerűséget már más filmek és sorozatok főszereplőjeként is kamatoztatni tudja, ezért a 7. évad végén maga kérte, hogy írják ki a Dallasból – így egyszer csak meghalt, amikor nekihajtott egy autó, úgy, hogy erre előtte semmi nem utalt – a tévénézőket is váratlanul érte. Más főszerep ugyan nem jött össze neki, annál több kétségbeesett levél és zokogástól elfúló telefon érkezett a sorozat készítőihez, amelyben a rajongók követelték Bobby feltámasztását.

Magyarországon a tévénézők százezrei gyászolták a karaktert úgy, mintha közeli hozzátartozójuk lett volna, egy idős asszony még öngyilkos is lett. Pedig a sorozatot tizenkét éves késéssel mutatták be nálunk, tehát lehetett tudni, hogy Bobby a közönség nyomására előbb-utóbb föltámad, az egész 8. évadot álomévadnak minősítik, és a kedvenc Ewing fiú egyszer csak kilép a zuhanyzóból, mintha mi sem történt volna.

Patrick Duffy magánéletét sokáig beárnyékolta az a tragédia, ami a szüleivel történt: egy bárt vezettek, és egy rablótámadás során megölték őket. 

Az amerikai színészről akkor hallottunk legutóbb, amikor tavaly Magyarországon járt, felkérték ugyanis egy új magyar vígjáték egyik főszerepére. A Lepattanó című filmben egy külföldre szakadt magyart játszik, aki a tengerentúlon csinálta meg a karrierjét, ám most úgy dönt, besegít gyerekkora kedvenc fociklubjának egy 100 millió forintos támogatással, a pénzt azonban rossz helyre utalja.

A szerepet azután vállalta el, hogy Roskó Péter producer egy hosszú levélben megírta, hogy a magyarok mennyire szeretik, és milyen fontos helye van a magyarok szívében a Dallas című sorozatnak. Ezzel aztán Duffy is szembesült, amikor Magyarországon járt. A Lepattanó a tervek szerint 2024 második felében kerül a mozikba, most pedig önök is tesztelhetik, mennyit tudnak Patrick Duffy munkásságáról.