„Úgy vásárolt mindenki nagycsütörtökön, mintha jönne az armageddon”
![DSC6314](https://kep.index.hu/1/0/5563/55639/556396/55639691_b900a8654ce6b64a34cbf6e4efd4ebec_wm.jpg)
„Nagycsütörtökön pont megfordultam a kedvenc piacomon, ahol látszólag hétköznap volt, déltáj, és mindenki úgy vásárolt, mintha jönne az armageddon. Ha nincs otthon a valami, akkor halál van, miközben a piac szombaton még nyitva lesz. Elkapta a népeket megint ez az ünnepi téboly” – kezdi Saly Noémi a beszélgetést, amelyben azt is megosztja, milyen kétféle vásárlótípust figyelt meg az elmúlt években a piacon és a „nagyközértben”.
Saly Noémi szerint húsvétkor is megjelenik a rettenetes erejű „mit szólnak” parancssorozat, vagyis hogy meg kell adni a módját az étkezéseknek, az ajándékozásnak, „most le kell nyomni a másikat szkanderben”. Kiteszünk magunkért azért is, mert szeretjük a családtagjainkat, és ez abban is megnyilvánul, hogy mennyire babrásak az ételek, amelyek az asztalra kerülnek.
Ilyen babrás, „szüttyögős” foglalatosság a rengeteg sütemény, amit húsvétkor a nagymamák még nagy tételben sütöttek, de a húsvét vasárnapi ebédnél régen még előkerült a bárány is, amivel szintén van dolog.
![Saly Noémi](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5564/55642/556423/55642359_e878a8f9e2d0ee7b883c78a4d3319b46_wm.jpg)
A beszélgetésben szóba kerül, hogy Ferenc pápa szerint nem attól leszünk jó vagy rossz emberek, hogy eszünk-e húst vagy halat, hogy miképpen „hívassuk meg magunkat” húsvétra, és hogy min dolgozik most éppen Saly Noémi: biztosak lehetünk benne, hogy az 1700-as években élt erdélyi grófnő és az 1950-es években Bakonybélbe internált irgalmas rendi apácák receptjeiből születő szakácskönyvek sem csupán az ételekről fognak szólni.
Aki pedig lemaradt az arútluK előző beszélgetéséről, az ide kattintva meghallgathatja.
(Borítókép: Saly Noémi. Fotó: Tövissi Bence / Index)