Húsz nő összeállt, és egyre hangosabbak

20240321- MG 8954
2024.03.23. 11:46
Húsz nő létrehozott egy klubot, mert úgy érezte, tenni akar a kultúráért. A Nők a kultúráért klub 2024. március 13-án alakult, mi pedig az Index kulturális rovatának podcastjában, az arútluKban máris megkérdeztük minderről az elnököt, Bernáth Éva operaénekest – aki azt is elmondta, mit gondol arról a kaotikus állapotról, amely a Magyar Állami Operaházban az utóbbi hetekben kialakult.

Magyarországon jelenleg éppen egy központilag vezérelt, a törvénytervezet alkotóinak szándéka szerint „egységes, átlátható és arányos kulturálistörvény-alkotás zajlik” – számos ismert és még kidolgozás alatt álló ponttal, feladattal. A kultúrafinaszírozás is erősen központosított formát öltött 2024-re, aminek számos kedvezményezettje és károsultja van a kulturális élet szereplői között, a kultúra több területe pedig forráshiányos vagy forrástalan. 

Nők, kultúra, szerepvállalás

Ráadásul a kultúráért is felelős miniszter, Csák János úgy tartja, hogy az uniós átlaghoz hasonlóan a magyar nőknek 29 éves koruk előtt kellene gyermeket vállalniuk, hogy utána még maradjon idejük egy második és egy harmadik utódra is.

Egy ilyen kulturális térben, környezetben alakult meg a Nők a kultúráért klub, így adódott a kérdés, hiszen az alapítók szándéka nemes, 

  • a társadalom aktív női tagjainak összehozása,
  • kulturális értékek és hagyományok ápolása,
  • közösségi értékek támogatása,
  • a női szerepvállalás erősítése a társadalmi és kulturális életben,
  • vajon milyen lehetőségeik lesznek Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Erről beszélgettünk Bernáth Évával, a Nők a kultúráért klub elnökével, operaénekessel.

 

Az arútluK adásában arról is szó esik, hogy az alapítók miért a Nemzeti Színházban írták alá szándéknyilatkozatukat, s hogy milyen aktivitások mentén képzelik el tevékenységüket, amellyel határon belül és túl segíteni tudnak a kultúra terjesztésében és közvetítésében.

Bernáth Éva operaénekesként pedig egy olyan szempontot is beemel a Magyar Állami Operaház körüli botrány, a dolgozók sztrájkjának és a vezetőség intézkedéseinek következtében kialakult kaotikus helyzet megértéséhez, amelyre csak kevesen gondolnak. Anyaként ugyanis egészen máshonnan szemléli az alma materében zajló eseményeket, válaszában pedig ott rejlik az egyik lehetséges megoldás is. 

Aki pedig lemaradt volna az arútluK, az Index kulturális rovata előző beszélgetéséről, amelyben a közönséget erősen megosztó Most vagy soha! című filmről beszélgettünk, az ide kattintva meghallgathatja.

(Borítókép: Bernáth Éva 2024. március 21-én. Fotó: Németh Kata / Index)