Meghalt John Sinclair

2024.04.04. 08:14
Életének 83. évében meghalt John Sinclair, az ellenkultúra egyik ikonja, aki leginkább a marihuána legalizálásáért folytatott küzdelméről vált ismertté. John Lennon egy dalt is írt róla, amikor Sinclair börtönbe került.

Meghalt John Sinclair költő, zenei producer és aktivista, aki az úgynevezett detroiti ellenkultúra ikonja volt. A marihuána legalizálásáért folytatott harcáról, valamint a Fehér Párduc Párt antirasszista szocialista csoport társalapítójaként ismert művész pangásos szívelégtelenségben halt meg 82 éves korában. 

Sinclairre 1969-ben mintegy 10 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, amiért két jointot adott át beépített rendőröknek. Ebből 29 hónapot ült le és néhány nappal azután szabadult, hogy John Lennon, Stevie Wonder, Bob Seger és sok más zenész 15 ezer néző előtt lépett fel a Michigani Egyetem Crisler Arénájában. A fesztiválon John Lennon belefoglalta egy dalba Sinclair ügyét, amely halhatatlanná tette a témát. 

Sinclair 1941-ben született Flintben, két testvére volt. A zenész-producer 1964-ben diplomázott a Michigan-Flint-i Egyetemen angol irodalomból. Belekóstolt a performanszművészetbe, az újságírásba, továbbá a kulturális és politikai aktivizmusba és a költészetbe is. 

A Fehér Párduc Párt 1971-es feloszlatása után Sinclair megalakította és elnökölte a marxista-leninista elvek alapján működő Szivárvány Néppártot, „amely forradalmi harcot hirdetett a közösségi, osztály nélküli, antiimperialista, antirasszista és antiszexista felszabadító kultúráért”. 

Sinclair leginkább az MC5 nevű amerikai rockegyüttes menedzseléséről és marihuána legalizálásáért folytatott harcáról volt híres. 

Két lánya született.