Hatalmas fejlesztés jön a magyar filmiparban

2024.04.04. 11:02
Jelentős új beruházásról számolt be Káel Csaba filmügyi kormánybiztos. Egy rádiós műsorban arról beszélt, hogy négy új sound stage fejlesztésére pályáztak, amely támogatást a kormány megítélte számukra, így őszre elkészülhet a beruházás, ami nagy előrelépés lesz a hazai filmstúdiók életében.

Az elmúlt években egyre több nagy költségvetésű, nemzetközi produkciót forgattak hazánkban, kihasználva a magyar filmipar által biztosított lehetőségeket. Káel Csaba többek között erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában az Infostart beszámolója szerint. A filmügyi kormánybiztos elmondta, hogy egyre több lehetőség adódik nemcsak a külföldi, hanem a hazai filmeseknek is, amit mostani fejlesztésük tovább bővít.

Vannak szűk keresztmetszeteink, amelyeket bővíteni kell ahhoz, hogy még több produkció tudjon itt dolgozni, illetve hogy a magyar produkciók is stúdiólehetőséghez kapcsolódhassanak, hiszen az egyik szűk keresztmetszet épp a stúdió, olyan szintű a kihasználtság

– fogalmazott Káel.

Elmondása alapján Budapest környékén jelenleg hat stúdiókomplexum létezik, amely világviszonylatban is jelentősnek számít, ráadásul tovább erősíti a helyzetet, hogy a fővárosi szállodákból akár fél óra alatt is ki lehet jutni ezekhez.

Johnny Depp új moziját is Magyarországon forgatták

A kormánybiztos külön kiemelte a hazai stúdiók olyan felszereltségeit, mint a fóti díszletfalu, amely Európa egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Ott a korábbi filmek hátrahagyott díszleteivel találkozhat az ember. Szintén Fóton található Európa legnagyobb szárazföldi víztartálya, amely méretéből adódóan alkalmas akár tengeri csaták forgatására is.

Az ezekhez hasonló lehetőségeket szeretnék tovább bővíteni az új fejlesztéssel:

A kormányzatnak volt egy programja, amit megpályáztunk és elnyertünk, hogy elindítunk egy stúdiófejlesztést, ami négy nagy, modern sound stage-et hoz létre, tehát élő hangfelvételre is alkalmas stúdiót jelent. Ezek idén őszre elkészülnek.

Az elmúlt évtizedben már olyan alkotások forogtak Magyarországon, mint Ridley Scott filmje, a Szárnyas fejvadász 2049 vagy Johnny Depp most készülő mozija, a Modi.

Káel Csaba azt is kiemelte, hogy az elmúlt években már nemcsak külföldi filmesek lakják be a magyar stúdiókat,

hanem sokszor magyar szakembereket is bevonnak a munkálatokba, vagy épp hazai produkciók kapnak lehetőséget, hogy éljenek az itthoni filmipar által nyújtott lehetőségekkel. Káel Csaba szerint a hazai szakembergárda rengeteget tanul a nemzetközi kooperációkból, és az Oscar-díjas filmek, valamint az ide látogató gigaprodukciók is egyre nagyobb arányban alkalmaznak magyar stábot. A kormánybiztos úgy fogalmazott:

Ez az egész ágazat fejlesztési stratégiája, hogy minél több kreativitást vihessünk be, minél több hozzáadott értéket, hiszen abból nekünk is több jön vissza.