Panasszal élt, már nem gyanúsított a Nemzetiben történt balesetben a színház ügyelője

2024.05.09. 21:01
A Fővárosi Főügyészség megszüntette a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében kihallgatott színházi ügyelő gyanúsítotti jogállását. A férfi panasszal élt a gyanúsítás ellen, amelynek a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség helyt adott. Az ügyészség szerint a baleset oka egyértelműen az volt, hogy a díszlet nem volt alkalmas az előadások lebonyolítására, azonban a gyanú közlése idő előtti volt.

A Nemzeti Színházban történt baleset ügyében zajló nyomozásnak már nem gyanúsítottja a színház ügyelője – derült ki az eljárást felügyelő ügyészség Magyar Nemzetnek adott válaszából. A tavaly novemberben elrendelt nyomozást azonban a rendőrség tovább folytatja.

2023. november 10-én történt a hazai színházi élet egyik legsúlyosabb balesete: a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó megsérült előadás közben. Az ügyben belső vizsgálatot indított az intézmény, majd Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a balesetért senkit sem terhelhet egyszemélyi felelősség.

Az Index hétfői cikkében megírtuk, hogy a 2023. november 10-én, a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében a rendőrség egy személyt gyanúsítottként – foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt – kihallgatott. Információink szerint – amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya is megerősített – ez a személy a színház ügyelője volt.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint

a gyanúsítottként kihallgatott férfi panasszal élt a gyanúsítás ellen. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a panaszt, valamint a nyomozás iratait megvizsgálta, és a panasznak helyt adott, ezért a férfi gyanúsítotti jogállása megszűnt.

„A nyomozás adatai alapján az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas, mindazonáltal a személyre szabott – megalapozott – gyanú közlése idő előtti volt” – közölte a Fővárosi Főügyészség.

„Az ügyészség nyomozati utasításokat adott arra nézve, illetve annak érdekében, hogy a vonatkozó foglalkozási szabályok és az azok betartásáért felelősök teljeskörűen tisztázásra kerüljenek. Ezek végrehajtása után lehet majd csak állást foglalni abban a kérdésben, hogy pontosan mely szabályok megsértéséért, és kit vagy kiket terhelhet a megalapozott gyanú“ – tette hozzá a főügyészség.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport