2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Saját vagyonát is kockára tette, annyira hitt a film sikerében

76668194
2024.06.29. 13:21
Kevesen tudnák megmondani, talán még a jósok sem, hogy melyik a jobb: ha egy 69 éves színészről az a hír terjed, hogy újra vágyik a szerelemre, vagy az, hogy hamarosan láthatjuk legújabb westerneposzát. Kevin Costner esetében ez mindegy is. Az ő élete ilyen. Jön, megy, feltűnik és eltűnik, és valamit mindig itt hagy nekünk, amiről beszélni lehet.

Monumentális film vár ránk... A Horizont: Egy amerikai eposz 181 percben mesél a múltról – és ez még csak az első rész... Kevin Costner ismét olyan történetet vesz elő, amelynek megfilmesítésére régóta vágyott. A vadnyugat világa, az amerikai polgárháború kegyetlensége, az indiánok (értsd: Észak-Amerika őslakosainak) büszkesége és kiszolgáltatottsága, az elnyomó nyugati civilizáció erőszakossága valamiért és valahogyan mintha Costner egész életében jelen lett volna – és nem csak azért, mert 1991-ben a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is hazavihette a Farkasokkal táncoló – szintén monumentális, 180 perces – mozifilmért.

Cormac McCarthy tudott olyan egyszerűséggel írni az élet semmilyenségéről és mindenségéről, amilyen rezignáltan Kevin Costner a filmvásznon képes bemutatni a zsigerben remegő félelmet és gyűlöletet, az emberben rejtőző vadállat szűkölését és az emberi mivoltából kivetkőző ember túlélési reakcióit. Mindezt úgy és olyan természetes módon, hogy nem is kellene csodálkozni azon, hogy az ember, mint érző lény, ilyen is. 

Tíz percig állva tapsolták

Amikor Costner új filmjét 2024. május 19-én a Cannes-i Filmfesztiválon bemutatták, a közönség a vetítés után tíz percig állva tapsolt, Kevin Costner pedig a könnyekig meghatódott.

Elérzékenyülése érhető, hiszen a színész-rendező-producer olyan erősen hisz abban, hogy ezt a filmet neki le kellett forgatnia, hogy saját vagyonából 38 millió dollárt – mintegy 14 milliárd forintot – tett a Horizont költségvetéséhez. A film forgatókönyvét még 1988-ban kezdte írni, így alighanem ez minden idők egyik legtovább tartó filmes vállalkozása.

S bár Costner az utóbbi időben olyan hírekkel is az újságok címlapjára került, hogy húsz év után véget ért a Christine Baumgartnerrel kötött házassága, valamint kiderült az is, hogy mégsem tér vissza a Yellowstone című sorozatba, a Horizont bemutatója után alighanem ismét úgy beszélnek majd róla, hogy visszaült a nyeregbe, nélküle más, szegényebb volna a filmipar.

Most pedig tesztelheti tudását, mennyire ismeri Kevin Costnert.

(Borítókép:  Kevin Costner mint Hayes Ellison, a Horizont: Egy amerikai eposz című filmben. Fotó: PA Wire / Northfoto)