2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Szuper fellépőkkel indul jövő héten az EFOTT, a legzöldebb fesztivál

A klímaváltozást tartják a legfontosabb környezeti problémának a magyar fiatalok az EFOTT kutatása szerint. A legkörnyezetvédőbb fesztivál alapos felmérést végzett a fiatalok között, és továbbra is zöldszervezést kínál a július 10-én induló fesztiválon.

A 17–29 éves magyar fiatalok többsége a klímaváltozást tartja a legsürgősebb környezeti problémának, derült ki az EFOTT fenntarthatósági kutatásából, amit középiskolások és egyetemisták körében végzett. Az 1038 fő részvételével zárult felmérés szerint ők is igyekeznek csökkenteni ökológiai lábnyomukat, például kevesebb ruhát vesznek.

Az egyik legzöldebb nyári fesztivál, az EFOTT július 10-től 14-ig tart a Velencei-tó partján. Több mint 100 programmal, több mint 20 egyetem részvételével és több mint 40 kipróbálható sportággal várja az érdeklődőket, 

és olyan előadók részvételével, mint Azahriah, Majka, Krúbi, a Halott Pénz, a VALMAR, Manuel, Dzsúdló, T.Danny, Lil Frakk, Margaret Island, az Irie Maffia, a Blahalouisiana vagy éppen a Punnany Massif.

A fiatalok így küzdenek a klímaváltozással

A felmérésben részt vevő fiatalok olyan jelmondatokat találtak ki a fenntarthatóság és a környezetvédelem témakörében, mint:

Hozzuk helyre a Földet, amíg nem késő!

A kevesebb néha több!

Sokan közülük szoronganak a műanyagszennyezés, a vízszennyezés és a túlfogyasztás káros hatásaitól is. A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok többféleképpen próbálják csökkenteni ökológiai lábnyomukat. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, újra felhasználják a tárolóedényeket, előnyben részesítik a közösségi közlekedést, csökkentik az elektromos áram használatát, valamint visszafogják a fogyasztásukat, és újra felhasznált eszközöket választanak. Ezt már Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke mondta el.

Az iskolában jobban tájékoztathatnának a fenntarthatóságról

Hozzáteszi: a 17–29 évesek 75 százaléka szerint a fenntarthatósággal kapcsolatos információk, tudnivalók, lehetőségek nem jelennek meg megfelelő módon az oktatásban. Még nagyobb arányban, 77 százalékban gondolják azt, hogy véleményüket nem képviselik elégségesen a környezeti kérdésekkel kapcsolatos döntéshozatalban.

Pedig ők támogatnák a napelemek telepítését egyes középületekre, a műanyagmentes alternatívákat, a virtuális munkát és oktatási lehetőségeket vagy a papírmentes irodák és iskolák kialakítását.

Az EFOTT az egyik legzöldebb nyári zenei fesztiválként már hosszú évek óta szelektíven válogatja a hulladékot, és 2022 óta a biológiailag lebomló szemetet is komposztálja, idén is környezettudatos a szervezésben a házigazda Óbudai Egyetemmel közösen. Kiemelt partnerei az MVM vagy az Auchan, utóbbival a vásárlói tudatosságot és az élelmiszermentés kultúráját népszerűsítik – írták a közleményben. 

Korábban a hazai nyári fesztiválok diákbérletárairól készítettünk elemzést, illetve azt is megnéztük, várhatóan hány forintból lakhatunk jól. Az elemzést ide kattintva olvashatja el

„A hatodik nagy kihalási hullámban vagyunk, ami körülbelül olyan nagyságrendű egyes kutatók szerint, mint ami 65 millió évvel ezelőtt volt, amikor a dinoszauruszok eltűntek” – figyelmeztetett Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Indexnek adott korábbi interjúban, amelyben elhangzott, hogy ez a probléma pedig erősen összefügg a klímaváltozással.