Ezúttal a Mohács 1526 film forgatókönyv-fejlesztésére kapott milliókat Rákay Philip

2024.07.23. 14:03
Rákay Philip új filmjének mintegy ötmillió forintos támogatást ítélt a Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottsága, mellette nagy összegű támogatásokat odaítélve olyan új magyar alkotásoknak, mint a Ma este gyilkolunk vagy a Kémfeladatok kezdőknek című projektek.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottsága ötmillió forintos támogatást ad a mohácsi csatát feldolgozó legújabb Rákay Philip-film, a Mohács 1526 forgatókönyve első változatának elkészítésére. 

Az NFI azt írja a honlapján, hogy az általuk meghirdetett pályázati kiírásokra érkező munkákról és a pályázati támogatásokról a Nemzeti Filmintézet Igazgatósága által megbízott döntőbizottságok határoznak kizárólag szakmai szempontok alapján. 

A filmintézet honlapjára feltöltött táblázat tanúsága szerint a döntőbizottság több forgatókönyv-fejlesztési pályázati projektre is odaítélt támogatásokat, és közel sem a Kis-Szabó Márk által írt és Rákay Philip, valamint Szente Vajk nevével fémjelzett Mohács 1526 elnevezésű projekt kapta a legmagasabb összeget, sőt ők a sereghajtók. Bár a március 14-én debütált Most vagy soha! című, Lóth Balázs, Szente Vajk, Rákay Philip és Kis-Szabó Márk által jegyzett alkotás minden idők legmagasabb állami támogatásából, csaknem 162 millió forintból készült el, ezúttal nem a készülő történelmi film nyerte el a legmagasabb támogatást. A filmről az Index kritikáját erre a linkre kattintva olvashatja el. 

A gyártás-előkészítési pályázatok közül Darko Lungulov 1970 (tragikomikus felnövéstörténet) című nagyjátékfilmjének ítélték a legmagasabb összeget, mintegy 160 millió forint értékben. Őt követi Kocsányi András és Szabó Márton István Zajkapitány című zenés, romantikus vígjátéka, amelyet 135 millió forinttal támogat az NFI az Inkubátor Program 8.0 keretében. A döntőbizottság Csala Norbert és Nagy Viktor Kémfeladatok kezdőknek című projektjét is támogatja 60 millió forinttal.

Lajos Tamás Ma este gyilkolunk című pályázata pedig mintegy 20 millió forintos filmfejlesztési támogatást nyert el. Utóbbi alkotásban, az Agatha Christie stílusát idéző magyar krimikomédiában egy sor színészlegenda, a hazai és filmes színjátszás legnagyobb alakjai kaptak szerepet. A film főszereplője Kern András, a vásznon Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati is feltűnik. A fiatalabb generációból szintén sok kiváló művész, mások mellett Hermányi Mariann, Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Gyöngyösi Zoltán, Keresztes Tamás, Herczeg Adrienn, Elek Ferenc és Pál András kapott szerepet. A filmmel részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk.