Leleplezte a maffiát, évekkel később különös módon álltak bosszút rajta

olaszok
2024.07.26. 20:39
Nagy port kavart az olasz kulturális életben, hogy Olaszország egyik legnépszerűbb írója, Roberto Saviano nem került be a Frankfurti Könyvvásárra utazó 100 fős küldöttségbe. Az írók fellázadtak a döntés ellen, és egyenesen elítélik az olasz politika cenzúrakísérleteit, a kultúrába való beavatkozását. Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter szerint azonban nincs szó cenzúráról. „Ők diszkriminálnak, nem mi.”

„Elnézést kérek az íróktól a történtekért. Roberto Saviano kizárását nem rosszindulat vezérelte, de utólag bocsánatot kérek. Az Olasz Kiadók Szövetségeként jóhiszeműen jártunk el.” Ezt Innocenzo Cipolletta, a szervezet elnöke írta közleményében, amiért Roberto Saviano olasz írót korábban nem vették fel a Frankfurti Könyvvásár díszvendégei közé. 

A nagy port kavaró történet nemrégiben egész Olaszországon végigsöpört. De ne szaladjunk ennyire előre!

A történet onnan indult, hogy a Frankfurti Könyvvásárt 2024. október 16. és 20. között rendezik meg, díszvendége Olaszország lesz, amely mintegy 100 szerzővel képviseltetné magát. A küldöttség Mauro Mazza, az Olasz Kiadók Szövetsége munkatársának irányításával állt össze – írta meg a Corriere della Sera.

Roberto Saviano azonban nem került fel a listára.

A döntés azért érdekes, mert jelenleg ő Olaszország egyik legismertebb írója. Az eredeti nyelven 2006-ban megjelent Gomorra című művében gyakorlatilag a maffiát leplezi le, elénk tárja a nápolyi maffia szervezeti felépítését, működését, üzleteit. (A kötet magyarul a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.)

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szerzőt az országban a jobboldali olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni heves bírálójaként is számon tartják. Tavaly októberben „szimbolikus” ezer euróra büntették, amiért Melonit és szövetségesét, a korábbi migránsellenes olasz belügyminisztert, Matteo Salvinit fattyúnak nevezte az olasz tévében, miután a Földközi-tengeren egy kislány meghalt egy sikertelen tengeri mentésben.

Savianót annyira rosszul érintette a kizárás, hogy a könyvvásár későbbi meghívását is visszautasította. „Én, Frankfurtban? Igen, ott leszek, de kizárólag a német szervezők vendégeként. És nagyon boldog vagyok, hogy Mazza listáján nem vagyok rajta. Az olasz delegációval egyáltalán nem kívánok elutazni” – hangsúlyozta a szerző a BolognaToday-nek, akinek jólesett, hogy számos kollégája támogatja őt, és szolidaritását fejezte ki.

Egymásra mutogatnak, megszólalt a miniszter

Roberto Saviano ügye hangos ellenállást váltott ki az olasz kulturális életben. Ennek ékes bizonyítéka, hogy több mint 40 szerző nyílt levelet írt Innocenzo Cipollettának és Jürgen Boosnak, a Frankfurti Könyvfesztivál elnök-vezérigazgatójának. Ebben az írók nemcsak Saviano hivatalos küldöttségből való kizárását, hanem az olasz politika cenzúrakísérleteit és a kultúrába való további beavatkozását is elítélték. A végső kérés az volt, hogy a Frankfurti Könyvfesztivál alatt tartsanak egy konferenciát, amelyen a fenti problémákat meg lehet vitatni.

Néhány jelentős író – olyan nagy nevek, mint Antonio Scurati, Paolo Giordano, Sandro Veronesi, Francesco Piccolo, Emanuele Trevi, Franco Buffoni – azonban annyira kiakadt a történteken, hogy ők a meghívójukat is visszaadták, és úgy döntöttek, nem utaznak el Frankfurtba, szolidarizálva ezzel kollégájukkal.

Sandro Veronesi író elsőként utasította el az olasz delegációba való felkérést: „Ez egyszerű válasz részemről. A feltételeket nem én szabom, de kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak majd hozzá azok, akik elmennek. Meglátjuk, mire mennek.” Mauro Covacich is aláírta a levelet, de ő elutazik a németországi könyves eseményre.

Azon dolgozunk, hogy elkerüljük a Made in Italy gondolatát, hogy olasz termékként tekintsenek ránk, mint az élelmiszer- és boriparban. Mi nem egy válogatott vagyunk, hanem európai férfiak és nők, akik olaszul írnak. Más országok szerzőivel szeretnénk összehasonlítani magunkat az irodalmat érintő kérdésekben.

A levél tartalmával azonban nem mindenki értett egyet, köztük Alessandro Campi történész sem, aki bár megkapta azt, nevét azonban nem adta hozzá.

Nem értek egyet a vitát indító kezdeményezéssel, vagyis hogy elfogadjam azt a gondolatot, hogy Olaszországban az írókkal és az értelmiségiekkel szemben intolerancia és üldöztetés légköre uralkodik.

Az ügyben Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter is megszólalt. Mint fogalmazott, ő is észlelte a vitát, amely kirobbant. „Sok író van, aki másképp gondolkodik, mint én. Örülök, hogy szabadon kifejthetik a véleményüket, és hogy ott vannak a listán. De szerintem ők diszkriminálnak, nem mi. Őket inkább az zavarja, hogy kik vannak a listán. Magát Savianót a kiadója nem ajánlotta, Mauro Mazza ennek ellenére később mégis meghívta. Ennél többet mit tehetünk?” – fogalmazott a miniszter.

Elnézést kérnek az íróktól

Az Olasz Kiadók Szövetségének elnöke, Innocenzo Cipoletta aztán a La Repubblicának adott interjúban igyekezett tisztázni a helyzetet. Megfogalmazása szerint Roberto Savianót senki sem akarta távol tartani. Csupán arról volt szó, hogy a saját dolguk megkönnyítése érdekében egy átlátható módszert alakítottak ki a meghívandó szerzők kiválasztására, ezért a kiadóktól kértek javaslatokat.

„Kaptunk egy háromszáz nevet tartalmazó listát, amelyből százat választottunk ki, keresve a lehető legteljesebb reprezentációt. A kiadókra támaszkodtunk, ahogy korábban is tettük. A párizsi könyvfesztiválon is így ment, Saviano azon sem vett részt, de akkor senki sem tiltakozott. Szóval ugyanúgy jártunk el, a felelősséget viszont vállalnunk kell. 

Elnézést kérek az íróktól a történtekért. Robert Saviano kizárását nem rosszindulat vezérelte, de utólag bocsánatot kérek. Az Olasz Kiadók Szövetségeként jóhiszeműen jártunk el.”

A szervezet elnöke átérzi, hogy a szerzők kényelmetlenül érzik magukat az ügy miatt. Biztosította őket, hogy az kiadói világ fontos részét képezik, ahogy a kiadók is a szerzők nélkülözhetetlen eszközei. „A Frankfurti Könyvvásáron elmondhatják majd, ami akarnak, megvitathatnak mindent, beleértve a politika kultúrába való beavatkozását vagy a cenzúra problémáját is” – ígérte Innocenzo Cipoletta.

A világ legnagyobb könyves rendezvényét 2024. október 16. és 20. között rendezik meg, amelyre ebben évben is a világ minden tájáról várják az irodalom szerelmeseit.

(Borítókép: Roberto Saviano, Gennaro Sangiuliano és Innocenzo Cipolletta. Fotó: Mauro Ujetto / Getty Images, Simona Granati - Corbis / Getty Images és Roberto Serra - Iguana Press / Getty Images)