Szerzetesek sokasága lép ki a komfortzónájából

PAP 7272
2024.07.27. 12:03
Huszadik alkalommal rendezik meg a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivált. Dejcsics Konrád atya, az esemény igazgatója az Index kulturális rovatának podcastjában mondta el, hogy miért lesz különleges az idei alkalom, mit jelent a fesztivál a szerzetesi közösségnek, kik lesznek a díszvendégek, és miért áll még mindig Magyarország.

„A monostor Szent István rendeléséből azért létezik, hogy az ott élő szerzetesek mindennap imádkozzanak Magyarországért, de számunkra nemcsak azt jelenti, hogy mi mindennap imádkozunk, hanem azt is, hogy a honfitársaink, vagy akik erre nyitottak, ők egy kicsit a magukénak tekinthetik Pannonhalmát, kialakulhat bennük az érzés, hogy közük van azokhoz, akik imádkoznak értük. Ezer éve imádkozunk, és még áll Magyarország” – mondta Dejcsics Konrád atya, a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál igazgatója, amikor arról kérdeztük, hogy miben mérik a szerzetesek imádságuk erejét.  

Dejcsics Konrád szerint amikor az apátság megnyitja kapuit, akkor a természettel, a csenddel és nagyon magas szintű kulturális tapasztalattal találkozhatnak a résztvevők. A látogatók pedig a szerzeteseknek is lendületet adnak, mert a közösség szembesül azzal, hogy érdemes kizökkeni a hétköznapok rendjéből, ami alapesetben a védettségüket jelenti. 

Kimozdulunk a komfortzónánkból, viszont nagyon jó látni, hogy az emberek nyitottak arra, amit mi nap mint nap élünk.

A közösség nem titkolt célja, hogy a látogatók ne csak a tisztelet és a megrendültség, hanem az otthonosság ismerős érzésével legyenek otthon az ország legrégibb házában. „Ünnep” – ezt a címet adták a 2024. augusztus 23–25. között megvalósuló eseménynek, hiszen a pannonhalmi bencés szerzetesek idén ünneplik a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját, miközben az Arcus Temporum fesztivált huszadik alkalommal rendezik meg. 

„Nem volt B jelöltünk”

Dejcsics Konrád atya elárulta, hogy nagyszabású nyitókoncertre készülnek a Szent Márton-bazilika előtt, a zenei programok művészeti vezetője idén is Keller András, az irodalomért Bazsányi Sándor felel, az esemény házigazdája pedig Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója lesz. A fesztivál igazgatója szerint megdöbbentő volt, hogy a művészeti vezetők és a szervezők már az első ötletelés alkalmával kialakították a programokat. 

Keller András az idei eseményen Mozartot állítja párhuzamba a nemrégiben elhunyt kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel. Az irodalmi szekcióban pedig Röhrig Géza, Kossuth-díjas színész kap főszerepet, aki ősszel megjelenő új regényéből oszt meg részleteket, valamint egy felolvasószínházi előadás részeként – Borbély Sándor művei mellett – Röhrig versei is megelevenednek Molnár Piroska és Mácsai Pál előadásában. 

Nem volt B jelöltünk, Bazsányi Sándorral egyből Röhrig Gézára gondoltunk, pedig nem olyan egyszerű, hogy ő éppen Magyarországon vagy New Yorkban tartózkodik. Felhívtuk, és igent mondott, már a tavalyi fesztivál alkalmával tudtuk, hogy ő lesz a következő vendégünk, de még nem jelentettük be, nagyon izgalmasnak tartom a művészetét. Büszke vagyok rá, hogy nem kellett sokat biztatni

– válaszolta Dejcsics Konrád arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miért éppen a Saul fia főszereplőjére esett a választásuk mint irodalmi díszvendég.

Levendula és citromfű

Az Arcus Temporum fesztiválon idén a zene, a képzőművészet, irodalom és spiritualitás mellett a gasztronómia is szerephez jut. 

Arra gondoltunk, hogy idén készítsünk fesztiválebédet, amelyet a monostor protokollkonyhája készít. A fellépők és a közönség egy térben fog ebédelni, beszélgetni, megvalósul, amit szeretnénk, hogy egy nagyon személyes és egymással töltött idő legyen a fesztivál

– fogalmazott Konrád atya, hozzátéve, hogy a kultúra fontos része a gasztronómia, idén a vendégek igényeit kielégítve az apátság méltán híres pincészetében is körbevezetik a látogatókat. Emlékeztetett, hogy semmi sem idegen annyira egy szerzetestől, mint hogy a telítettség közelébe jusson, de a menüsor már készül, mindenképpen tartalmazza majd az apátsági levendulát és a citromfűszörpöt. 

A podcastban többek között arról is szó esik, hogy Nádas Péter mikor tér vissza Pannonhalmára, mi köze a keleti meditatív hagyománynak a kereszténységhez, illetve mikor lesz Kispál és a Borz-koncert a fesztiválon. 

Aki pedig lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Podcastfelvétel Dejcsics Konrád atyával 2024. 07. 19-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)