Zseni, akinek művészete nem volt sem elég fehér, sem elég fekete

2024.07.28. 06:02
Budapesten lép fel Lenny Kravitz, akinek többek közt olyan slágereket köszönhetünk, mint az Are You Gonna Go My Way, az I Belong To You vagy a Fly Away. A zenész karriere során számos stílust kevert a rocktól a funkyn át egészen az R&B-ig, miközben belekóstolt a színészetbe is Az éhezők viadala filmsorozatban, illetve divatcéget is alapított. Közelgő budapesti koncertje apropóján összeszedtünk néhány érdekességet, hogy olvasóink tesztelhessék tudásukat, valójában mennyit is tudnak az amerikai rocksztárról.

Ütötte, verte a fazekakat, mint ahogyan a rajzfilmekben látszik, ahogyan sokan (kicsit talán közhelyesen) a dobolni vágyó gyermekeket írják le. A kis Lenny Kravitz eleinte így indította pályáját, de nem ragadt le a serpenyőknél, sem a dobbőröknél. Ma már multiinstrumentalistaként van jelen a zenei világban, így nem esik nehezére olykor egy teljes lemezt magának feljátszani gitáron, zongorán, dobon és basszuson, majd a végén ráken egy fülbemászó éneksávot.

Apró ember volt még, amikor eldöntötte, hogy belőle muzsikus lesz. Noha családja nem zenészklán volt, azért a show-biznisz nem állt távol Kravitz gyerekkorától: édesanyja színésznő, édesapja az NBC hírcsatorna producere volt. Később ő is megpróbálkozott a széles vászonnal,

de mindig is a zene maradt nála a fő csapásvonal.

Kezdetben olyan előadók és zenekarok tolták végérvényesen a muzsikuslét irányába, mint a Jackson 5 vagy Duke Ellington, hamarosan pedig ő is a zenészélet forgatagában találta magát.

Az a bizonyos sztárlét

Miután a család New Yorkból Los Angelesbe költözött, édesanyja unszolására Kravitz egy fiúkórusban énekelt néhány évet. Tinédzserként ismerkedett meg a rockzene legnagyobb klasszikusaival (Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Beatles stb.), ami óriási hatással volt rá. Részben a zene, de szintén nagy részben a rocksztár életmód, a csajok és az a menő világ vonzotta, ami oly sok ikont megfertőz fiatalon.

Idővel stílusa is formálódott. Az otthonról hozott, a gyerekkorban tapasztalt élmény keveredett a vágyott sikert képviselő előadók világával. Eleinte nem volt könnyű dolga. A kiadók tétováztak, mivel a félig afroamerikai, félig zsidó felmenőkkel bíró zenész művészetét nem találták eléggé kategorikusnak. Úgy vélték, se nem elég fehér, se nem elég fekete ez a muzsika, ezért Kravitz egymaga vágott bele, hogy felvegyen egy teljes lemezt. Addigra már a rockzenei apparátus alapvető hangszereinek mindegyikén játszott,

egy részét autodidakta módon sajátította el.

Miután a felvételek nagyjával elkészült, megkereste egy ismerősét, édesanyja régi kollégáját, Stephen Elvis Smitht, segítsen neki kiadót találni. A szakember az A Different World című szitkom zenei felelőse volt, vagyis összetett kapcsolati háttérrel és szakmai rálátással bírt. Nem telt el egy hónap, a legnagyobb kiadók jöttek túllicitálni egymást, Kravitz válogathatott a szerződések között. Végül a Virgin Records győzött, és

1989-ben megjelent debütáló albuma, a Let Love Rule.

Kravitz azóta számos lemezt adott ki, rengeteg előadónak írt dalokat, produceri munkákban sem szűkölködött, ráadásul a film- és divatszakmába is belekóstolt. Lánya, Zoe Kravitz szintén örökölt valamennyit apja tehetségéből, noha elsősorban a nagyanyja mesterségét, a színészetet viszi.

Lenny Kravitz 2024. július 30-án Budapesten lép fel, a Papp László Sportarénában. A koncert fókuszában tizenkettedik stúdióalbuma, a Blue Electric Light lesz, azonban biztosan megszólalnak olyan jól ismert dalok is, mint az Again, vagy az Are You Gonna Go My Way. A fellépés kapcsán összeszedtünk néhány infót és érdekességet a zenészről, hogy olvasóink egy kvíz keretén belül tesztelhessék tudásukat.