Galkó Balázs szerint a 120 ezer forintos nyugdíja még meghalni is kevés

2024.09.10. 14:42
Galkó Balázs megélhetési problémái miatt többször a nyilvánosság segítségét kérte. A 75 éves színész-rendező kiegészítő állást is vállalt, de szerinte albérlet mellett „a 120 ezer forintos nyugdíja még meghalni is kevés.”

Ahogy az Index beszámolt róla, Galkó Balázs színész június elején szenvedett balesetet, amikor eltörte a karját gyomlálás közben. A sérülés nagyon megnehezítette az életét, ám ennek ellenére kénytelen továbbra is dolgozni, mivel csekély nyugdíjából nem élne meg. A 75 éves színész egy közös képviselettel foglalkozó cégnél kapott állást, ahol többek között levelek kézbesítésével is foglalkozik. 

Galkó Balázs a Blikk kérdésére árulta el, hogy korábbi munkahelye csődbe ment, így jelenleg egy könyvelőcégnél vállalt hivatalsegédi munkát, de továbbra is színészi feladatokra vágyik.

Hozzátette, hogy 17 és 18 éves gyermekeitől külön él, de jó kapcsolatot ápolnak, és fontosnak érzi, hogy támogassa őket.  

Szerintem egyedül is nehéz 120 ezer forintból megélni, főleg, ha albérletben él az ember, és másnak is segít belőle. Ez a nyugdíj arra sem elég, hogy az ember meghaljon, egyszerűen lehetetlen megélni belőle

– fejtette ki Galkó Balázs, aki szégyell segítséget kérni a barátaitól. A színész szívesebben fordul a nyilvánossághoz.

Mint mondta, jelenleg egy előadása van a József Attila Színházban, de nagyon szeretne még színészi feladatot. 

Tiltakozásul mondott le a kitüntetéseiről 

Galkó Balázs már 2023 nyarán beszélt arról, hogy a megélhetését havi 120 ezer forintos nyugdíjából próbálja finanszírozni. A színművész szerint megbélyegezték őt azért, mert politikailag nem ért egyet sok döntéssel, „és ennek hangot is adott”. 2002-ben és 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovag- és tisztikeresztjét is megkapta, ezekről 2016-ban tiltakozásul lemondott.

Tavaly azt mondta, alig kap szerepeket, nincsenek munkái, ezért Jeles András rendezőhöz hasonlóan egyéb bevételi forrást keres, statisztálástól kutyasétáltatásig bármit.

Ebben az összeállításunkban annak néztünk utána, milyen lehetőségek vannak arra, hogy az idős művészek ne maradjanak pénz nélkül.