Van egy magyar világsztár, aki Liszt Ferenc örökségét ápolja a tengerentúlon

2024.10.09. 07:12
Az előadóművészek élete nem könnyű, a legkomolyabb művészi megfogalmazások éveken át tartó gyakorlást követelnek, kitartást a kétség pillanataiban és gyakran olyan áldozatokat, amiket mások talán észre sem vesznek – fogalmazott György Ádám magyar zongoraművész a IV. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen tartott beszédében a Carnegie Hall Nagytermében. A Liszt Ferenc díjas zongoraművész egyben a verseny alapítója és művészeti igazgatója is. A kiválasztott négy döntőst New York egyik legpatinásabb szimfonikus zenekara kísérte Hollerung Gábor vezényletével.

Óriási szakmai és közönségfigyelem követte a New Yorkban magyar idő szerint hétfőn hajnalban befejeződött IV. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.

A mindössze 17 éves kínai Hszüanhsziang Vu és a dél-koreai Szong jeon Kim nyerte a versenyt, amelynek döntőjére a világ legnagyobb presztízsű koncerttermében, a Carnegie Hallban került sor.

Forrásaink szerint a versenyt a helyszínen több mint kétezren hallgatták, míg az élő koncertközvetítést a legnagyobb videómegosztón több mint 50 országból követték nyomon. 

A négy döntős a pénteki szólóelőadásuk után vasárnap este a New York-i St. Luke’s zenekarral játszotta el Liszt Ferenc két zongoraversenyéből a tetszőlegesen választott egyiket a Carnegie Hallban. A zenekart Hollerung Gábor vezényelte.

György Ádám a New York Carnegie Hall Nagytermében
György Ádám a New York Carnegie Hall Nagytermében
Fotó: Nicole Wilson

Liszt Ferenc örökségét ápolja a zongoraművész 

György Ádám, a New York-i Liszt Ferenc Zongoraverseny és Fesztivál alapítója és művészeti igazgatója az Indexnek adott korábbi interjúban úgy fogalmazott:

Liszt Ferenc örökségének tengerentúli ápolása az elsődleges misszióm.

A magyar zongoraművész fiatalon vált ismertté, itthon mégis kevesen tudják róla, hogy egy igazi világsztár. György Ádám zongorista, zeneszerző, már kétszer képviseltette magát olyan nemzetközi futballeseményen, amely minden zenész életében hatalmas mérföldkőnek számítana.

Az immár negyedjére megrendezett versennyel a liszti örökség ápolása mellett lehetőséget is nyújt a versenyzőknek arra, hogy a világ legnagyobb presztízsű koncerttermében lépjenek fel. 

Az előadóművészek élete nem könnyű, a legkomolyabb művészi megfogalmazások éveken át tartó gyakorlást követelnek, kitartást a kétség pillanataiban és gyakran olyan áldozatokat, amiket mások talán észre sem vesznek

– fogalmazott György Ádám, aki maga is szólózongoraestet adott a Carnegie Hallban, amelyen többek között Mendelssohn Nászindulójának liszti átiratát, valamint Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiáját játszotta.

A zsűriben György Ádám zsűrielnök meghívására idén dr. Farkas Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszék vezetője, valamint dr. Steven Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora mellett dr. Veda Kaplinsky, a Juilliard School zongora tanszék vezetője is helyet kapott. 

A IV. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny közönségdíját a kínai Hszüanhsziang Vu nyerte el. Az orosz Dmitry Yudin a másodiknak, a kínai Yongqiu Liu a harmadiknak járó díjat érdemelte ki.