Az ausztrál kölyök, akiből a világ egyik legismertebb szuperhőse lett

GettyImages-2162466626
2024.10.12. 06:08
A Marvel-filmek térhódításával egyre gyakoribbá vált, hogy a színészek arca összeforr egyes karakterekével. Mégis, ha igazán elválaszthatatlan párost keresünk, akkor kevés tökéletesebb találat van, mint Robert Downey Jr. és Vasember, vagy Hugh Jackman és Rozsomák. A két színész tucatnyi filmben formálta meg karakterét, mégsem váltak egysíkú előadókká. Ez Hugh Jackmanre többszörösen igaz, hiszen a filmek mellett a színházban, a zenében és az élet számos más területén is kiemelkedő teljesítményt ért el karrierje során. Az ausztrál színész ma 56 éves, ezért egy kvízzel készültünk, hogy olvasóink tesztelhessék tudásukat róla.

Mindig halljuk azokat a sztorikat, hogy már „fiatal korától kezdve tudta, hogy erre a pályára született”, vagy „gyerekként is mindenkit utánzott, remekül játszott”, de jóval ritkább az a sikersztori, ahol nem 5-10 évesen bukkant elő a tehetség, hanem egészen az egyetemi évekig kellett várni, hogy a színész és a pályája találkozzanak. Ilyen volt Hugh Jackman is, aki kommunikációs szakon végzett az egyetemen, és hiába lépett már korábban színpadra, mindössze utolsó évében jött rá, hogy a színjátszás nagyobb örömforrás számára, mint bármi más.

Otthonosabban éreztem magam azalatt az egy hét alatt azokkal az emberekkel, mint az egyetem teljes három éve során

– idézte fel egy interjúban a drámaórájából született előadást, amit szimplán pluszkreditekért vett fel, a bemutatott darabban mégis főszerepet kapott.

Innentől tudta, hogy nincs mese, erre hivatott. Elvégzett egy színészképzést, és eleinte a színházra fókuszált. Musicalekben és drámákban egyaránt megállta a helyét, de megválogatta a szerepeit. Utasított vissza tévés szappanoperát, mert nem érezte sajátjának, de játszott helyette színházi Disney-darabban, ahol leginkább szórakoztatnia kellett.

Filmes, televíziós karrierjét romantikus komédiákkal, furcsa westernszerű alkotásokkal, bűnügyi drámákkal kezdte, majd lépésről lépésre jöttek egyre jobb és jobb szerepek. Az igazi áttörés mégis Farkas karaktere hozta meg számára az X-Menben, ahová Russel Crowe juttatta be. Eredetileg a Gladiátor későbbi sztárját kérték fel a szerepre, de ő inkább Jackmant ajánlotta maga helyett. Felesége azt javasolta, hogy engedje el a szerepet, de végül mégis belevágott. Felkészülése során ő is némileg félreértelmezte a karaktert, mivel a farkasok viselkedését kezdte elemezni. Testmagassága sem volt előny, mivel a képregénykarakternél majd 30 centivel nagyobb, így filmes trükkökkel kellett ezt némileg kompenzálni.

Elismert munka

Végül mégis megtérült a befektetett energia, hisz az ausztrál színész itt igazi, A kategóriás nagyágyúkkal dolgozhatott együtt, úgy mint Ian McKellen vagy Patrick Stewart. Hugh Jackmant Saturn-díjjal tüntették ki a legjobb színész kategóriában hozott alakításáért, a film pedig mintegy 300 millió dollárt (108 milliárd forintot) hozott a kasszára a stúdiónak. Jackman számos alkalommal öltötte magára Rozsomák karakterét, amit 2017-ben lezárt. Ryan Reynolds unszolására mégis visszatért, ráadásul a képregényes, sárga öltözetben.

A művész életében rengeteg alkalommal bizonyította, hogy nem csupán egy karakterszínész. A mai napig számos musicalben, drámában, komédiában és akciófilmben tűnik fel különféle szerepekben, különféle kollégák oldalán. Közismert filmjei között említhető többek közt a Kardhal, A legnagyobb showman, a Vasököl, A nyomorultak vagy a némileg megosztó Van Helsing.

Munkáiért többször jelölték elismerésekre, és számos díjjal tüntették már ki. Egy szobrocskára van attól (amit korábban majdnem elhozott), hogy EGOT-győztes legyen. A cím magába foglalja az USA négy legismertebb művészeti díját (Emmy, Grammy, Oscar, Tony), ami a televíziós, zenei, filmes és Broadway-teljesítményeket, vagyis egy művész sokoldalúságát jelöli. Eddig összesen 21 személy érdemelte ki együtt ezeket, többek közt Audrey Hepburn, Andrew Lloyd Webber vagy Elton John, de lehetséges, hogy a nem is olyan távoli jövőben Hugh Jackman szintén köztük lesz. 

(Borítókép: Hugh Jackman a Marvel Studios „Deadpool & Wolverine” világpremierjén a David H. Koch Theaterben 2024. július 22-én New Yorkban. Fotó: Kristina Bumphrey / Getty Images)