A Petőfi Irodalmi Múzeumba került Nagy László hagyatéka

2024.10.17. 20:13 Módosítva: 2024.10.17. 20:18
Jövőre lenne 100 éves Nagy László. A jeles évfordulóhoz közeledve örökösei lehetővé tették, hogy a költő, író, műfordító, képzőművész, valamint felesége, Szécsi Margit költő irodalmi hagyatékának legnagyobb része a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) falai között találjon otthonra – derült ki a múzeum sajtóközleményéből, amelyet az Indexhez juttattak el.

Nagy László örököseinek köszönhetően a múzeumban mostantól kutathatóvá válik Nagy Lászlónak és feleségének mintegy félezer darabos levelezése, amelyben magán és hivatalos, az alkotás mindennapjait, a művészházaspár életét megvilágító dokumentumok is megtalálhatók.

A gyűjteményben helyezték el Nagy László műfordításait, köztük a nemrég előkerült drámafordításokat,

valamint személyi iratai mellett az 1970-es években keletkezett naplófüzeteit és Szécsi Margit jegyzetfüzeteit. 

A család számos relikviát is a Petőfi Irodalmi Múzeum rendelkezésére bocsátott. A gyűjteménybe került az író Groma írógépe, az általa készített faeszközök és sétabotja, a család fotógyűjteménye és a képzőművészeti alkotásait reprezentáló, íróbarátairól készült grafikái is.

Török Petra főigazgató a Nagy László-emlékév kiemelt feladatai között a szerző kultuszának felidézését és megerősítését emelte ki, ennek érdekében a Petőfi Irodalmi Múzeum számos programmal készül. Az ajándékozás után

a múzeum elvégzi a hagyaték teljes körű muzeológiai feldolgozását, restaurálását és digitalizálását, az irodalmi és képzőművészeti életművet feldolgozó tudományos konferenciát szervez. 

Az emlékévben három kiállítás mutatja be Nagy László munkásságát: a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költő irodalmi életműve kerül a fókuszba, Veszprém vármegyében az eddig kevésbé kutatott, nagyon jelentős képzőművészeti tevékenységét ismerhetik meg az érdeklődők, míg iszkázi szülőházában megújult közösségi helyszínek fogadják majd a látogatókat.