Ismét pert nyert a Líra a nemváltás ábrázolása miatt kiszabott többmilliós büntetés ügyében

2024.10.24. 18:31
A Budapesti és a Győri Törvényszék után a Szegedi is a Lírának adott igazat, így az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt indított perben – ami egy transzkarakter történetét is elmeséli 99 másik sztori mellett – nem kell ötmilliós büntetést fizetnie a kiadónak. A kormány módosította a vesszőhiba miatt elhíresült fóliatörvényt, így már sokkal kevesebb könyv esik tilalom alá, mint előtte.

Februárban a Fővárosi Törvényszék, márciusban a Győri Törvényszék döntött a Líra javára a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatallal szemben, most pedig a Szegedi Törvényszék a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatallal szemben adott igazat a könyvkiadónak.

A két vármegyei kormányhivatal öt-ötmilliós büntetést szabott ki a Lírára, amiért Francesca Cavallo–Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című, 2016-ban, a Móra kiadó gondozásában megjelent könyvét forgalmazták, amiben az elmesélt 100 történetből egyben a transznemű Coy Mathis sztoriját is olvasható.

A Szegedi Törvényszék szerint a kötetben szereplő történet nem ábrázolja öncélúan a transzneműséget és a nemváltást. Az ítélet jogerős.

A Líra közösségi oldalán kifejtette, hogy a hatóság még december 6-án indította az eljárást a kecskeméti boltban árusított könyv miatt – noha azt lefóliázva árusították –, mivel véleményük szerint a könyv „öncélúan népszerűsítette a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását”.

Visszautasítom és határozottan vitatom, hogy a hatóság ezzel ellentétesen értelmezi a könyvünket, valamint hogy a magyar hatóság értelmezése kétségbe vonja művészi szabadságomat és szólásszabadságomat

– mondta Elena Favilli szerző, akinek nyilatkozatát a Líra csatolta a bírósági beadványához.

A Győri Törvényszék még tavasszal azon mondattal támasztotta alá ítéletét, miszerint „egy könyvet nem lehet egyetlen oldal alapján minősíteni. A bíró véleménye szerint semmi sem áll távolabb az öncélúságtól, mint a könyv ábrázolása: ezek XXI. századi témák és problémák”. A Szegedi Törvényszék részben erre hivatkozva semmisítette meg a Líra újabb büntetésére vonatkozó határozatot.

„A vessző az vessző”

Februárban a Líra azért nyert pert, mert a kormány által kidolgozott törvénybe egy vesszőhiba csúszott. „A vessző az vessző” – mondta ki akkor a Fővárosi Törvényszék –, így az értelmezés teljesen más lett, mint ahogy azt szánták. 2024. május 8-án a kormány módosította és egyértelműsítette a sok helyen zavaros gyermekvédelmi törvényt. Ebben már az szerepel, hogy csak azon könyvek esnek oltalom alá, 

amelyeknek „meghatározó eleme a homoszexualitás megjelenítése vagy népszerűsítése, illetve a nem megváltoztatása”.

Az új megfogalmazás szerint sokkal kevesebb könyv esik tilalom alá, és a Líra szerint így már teljesen egyértelmű, hogy „az Esti mesék lázadó lányoknak teljesen szabadon forgalmazható”. 

A közleményben azt is hozzátették, hogy a Fővárosi Törvényszék ügyét, az úgynevezett „vesszőpert” még nem sikerült teljesen lezárni, ugyanis „a Kúria múlt heti ítéletével új eljárásra kötelezte az elsőfokú Fővárosi Törvényszéket. Az új eljárás várhatóan jövő év elején indul, azzal kapcsolatban a Líra mérlegeli esetleges további lépések megtételét is”.