Történelmi áttörés: Pozsony egykori szlovák főpolgármestere magyar kormánykitüntetést kapott

2024.10.27. 09:48
Pazar kiállítású, gazdagon illusztrált, kereken ezeroldalas grandiózus mű a Szlovákia – a történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája, amely legalább tíz kilót nyom. A könyv Peter Kresanek egykori pozsonyi polgármester munkája, a fordítás megszervezése, illetve a magyar kiadás pedig Orosz Örs érdeme. A kötet szerzőjét, Peter Kresaneket a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a Nemzeti Múzeumban.

Meghitt ünnepség színhelye volt szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum díszterme, ahol bemutatták Peter Kresanek, Pozsony egykori, 1990 és 1998 között két cikluson át regnáló főpolgármestere grandiózus munkájának, a Szlovákia című ezeroldalas, fotókkal, ábrákkal és rajzokkal gazdagon illusztrált könyvének magyar nyelvű kiadását. A fordítás elkészítése és sajtó alá rendezése, valamint a könyv kiadása Orosz Örs érdeme. A felvidéki Sine Metu Polgári Társulás elnöke tavaly szeptemberben jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy elkészült a fordítás, Szeder László földrajztudás munkája, és hamarosan piacra is dobják a szlovák nyelven 2010-ben kiadott enciklopédiát. Amely sokkal több egyszerű útikönyvnél, hiszen a történelmi Felvidék, a mai Szlovákia valamennyi régiója, települése szerepel benne, a műemlékekre fókuszálva.

Orosz Örs régi ismerőse az Indexnek, lapunk olvasóinak. A legnagyobb felvidéki kulturális és ifjúsági rendezvény, a Gombaszögi Nyári Tábor újraalapítója és két évvel ezelőttig fő szervezője, a Magyar Közösségi Összefogás nevű politikai tömörülés társalapítója és alelnöke, egyetemista kora óta fáradhatatlanul dolgozik a felvidéki magyar szobrok és műemlékek megtalálásán, restaurálásán és újrafelállításán. Mi magunk is nem egy akciójában vettünk részt, kezdve roskoványi '48-as honvéd emlékmű kiásásától és felállításától a martonyi és gombaszögi pálos monostor restaurálásán át annak a környezeti katasztrófának a dokumentálásáig és a nagyvilág elé tárásáig, amely a Sajó folyót mérgezte két évvel ezelőtt, az alsósajói Siderit bányavállalat kifolyójából ömlő arzéntartalmú szennyvíz formájában. 

A fáradhatatlan fiatalember, hiszen még mindig csak 39 éves, két évvel ezelőtt megjelentette Szoborsorsaink című, saját kezűleg írt, csaknem 500 oldalas könyvét, amely bemutatja a mai Szlovákia 1945 előtt keletkezett, magyar vonatkozású emlékhelyeit, köztéri szimbólumait, és azok hányatott, fordulatos sorsát. A könyv rimaszombati bemutatójáról az Index is tudósított. 

Bármennyire is gazdag Orosz Örs és a Sine Metu (latin kifejezés, jelentése félelem nélkül) előélete, bátran kijelenthetjük, hogy a monumentális Peter Kresanek-mű magyar kiadása tevékenységük eddigi csúcsteljesítménye. Ezt ismerték el szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ahol Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki a szerzőt. 

„Közösen építettük azt az országot, amely oly sok közös sikert és gazdagságot adott mindannyiunknak, és amely lehetővé tette a közös értékek megszületését – mutatott rá az államtitkár. – A műemlékekben leggazdagabb egykori országrész, a Felvidék, a mai független Szlovákia esetében ezt a monumentális munkát egy szlovák ember vállalta magára. Megállapíthatjuk tehát, hogy nem mi, magyarok vagyunk a történelmi ország szellemi-kulturális örökségének egyedüli letéteményesei, még kevésbé egyedüli ápolói. Örvendetes, hogy a szlovák kulturális életnek, közérdeklődésnek egyre inkább homlokterébe kerül a közös múlt iránt érdeklődés.

Orosz Örs az Indexnek elmondta, hogy közel három év munkája fekszik a magyar fordítás elkészítésében és megjelentetésében. Ez a könyv lett a valaha készült legteljesebb és legátfogóbb felvidéki útikalauz.

A több mint 12 000 címszóval, 5500 képpel, 22 térképpel és 60 épület kézzel rajzolt metszetével illusztrált könyv a Sine Metu Egyesület első saját kiadványa. 

A Szlovákiában a minap már megjelentetett kiadvány pillanatok alatt elfogyott az ottani könyvesboltokból húzós ára (129 euró) ellenére. Hazánkban valamivel olcsóbban, 40 000 forintért kapható, ideális karácsonyi ajándék az igényes, a történelmi emlékek iránt érdeklődő olvasó számára.