Bíróság tolja a gagyi Hobbit-filmet

2012.12.11. 14:15 Módosítva: 2012.12.11. 15:52

Saul Zaentz, A hobbit: Váratlan utazás-film (The Hobbit: An Unexpected Journey) egyik producere sikerrel perelte be az alacsony költségvetésű másolatokat, mockbustereket gyártó Asylum stúdiót. A Hobbitok kora (az Age of the Hobbits) című gagyi hobbifilm a tervekkel ellentétben nem jelenhet meg a dvd-piacon és az on demand videoszolgáltatásokban az eredeti Peter Jackson-film bemutatója, december 14-e előtt néhány nappal.

Az Asylum fő profiljába az aktuális blockbusterek címéhez hasonló című, tehetségtelen színészekkel, pofátlanul olcsón leforgatott másolatokat gyártása és forgalmazása tartozik.

A hobbit: Váratlan utazás bemutatója előtt tervezett debütálást elhalasztották. A bíróság indoklása szerint a cím megtévesztheti a nézőket. Elfogadták a keresetet, miszerint az Age of the Hobbits nem a Hobbit paródiája, hanem kimondottan az a célja, hogy a megtévesztő címével szándékosan félrevezesse a filmrajongókat, milliós károkat okozva a Tolkien-meseregényből készült, hivatalos Hobbit-film készítőinek. A Warner és az MGM gyártó azt is kifogásolta, hogy az Asylum ezúttal is olyan plakátot tervezett, ami emklékeztet Peter Jackson filmjére.

A gagyiváltozat története egyébként más: a 17 ezer évvel ezelőtt élő, egyméteres ősemberfaj, a Homo Floresiensis áll a főszerepben, aminek a tagjait a tudósok egymás közt csak hobbitként emlegetnek.

A Transmorphers, a Mega Shark Vs. Giant Octopus és a többi förtelem gyártója 1999 óta működik, eddig összesen kétszer perelték be őket szerzői jogok megsértéséért, és az egyiket sikerült is egy címcserével megoldani. A hobbitügyben a legközelebbi bírósági meghallgatás január 28-án lesz.

Legutóbb Magyarországon forgattak.