18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Öt horrorfilm, amiből bírósági ügy lett

2012.12.14. 10:58 Módosítva: 2012.12.14. 11:03

A Gawker filmes blogja, az io9.com összeszedte az öt legdurvább olyan sztorit, ahol a horrorrendezők és a trükkmesterek olyan élethűre csináltak meg egy-egy véres jelenetet, hogy végül a rendőrségen vagy a bíróságon kötöttek ki miatta.

1. Egy gyík a nő bőrében (1971)

Az olasz horror egyik fejedelme, Lucio Fulci a hippikultúra LSD-bódulatában forgatta le az Alienért és az ET-ért később két Oscar-díjat is bezsebelő Carlo Lambardival ezt a pszichedelikus botránykrimit. A film egyik legbizarrabb pontján a gyilkosságot előre megálmodó főhősnő (Florinda Bolkan) egy kórházban bolyong, ahol négy élve felboncolt kutyát lát, dobogó szívvel - ez volt az a jelenet, amiért Fulcit az olasz bíróság állatkínzás vádjával két év börtönre akarta ítélni.

Lambardinak így a törvényszék előtt kellett bizonyítania, hogy valójában műanyag belekből és prérifarkasprémből barkácsolt animatronic figurákat használt a filmben. A vádat végül ejtették, a habszivacs figuráira mindig büszke trükkmester pedig a rossz emlékek miatt megsemmisítette a robotkutyákat.

2. Snuff (1976)

A horror zsáner snuff filmnek nevezi azokat az alkotásokat, ahol a készítők speciális effektek használata helyett igazi gyilkosságot mutatnak egy olyan alkotásban, amivel pénzt akarnak keresni (tehát egy halálos baleset véletlen megörökítése nem tartozik ide). Hogy ilyenek léteznek-e, vagy csak az őrült marketingesek agyszüleménye, arról rengeteg városi legenda szól. A műfaj elnevezése viszont egyértelmű: a Manson-banda rémtetteinek hírét meglovagoló, Snuff című szutyokfilm végét azzal dobták fel a készítők, hogy a végére bevágtak egy kamugyilkosságot, amiben úgy tettek, mintha az Ördög által megszállt stábtagok tényleg kibelezték volna volna a kamerák előtt az egyik színésznőt. Mivel a jelenet Carter Stevens New York-i pornóstúdiójában készült, az itteni nyomozóhatóságok és a híres bűnüldöző ügyvéd, Robert M. Morgenthau is kivizsgálták az esetet, amit végül akkor ejtettek, amikor a brutálisan meggyilkolt színésznőről kiderült, hogy még él.

3. Cannibal Holocaust (1980)

A felsorolásból természetesen nem maradhat ki a kamudokuk ősatyja, Ruggero Deodato kultikus kannibálvideója sem, amiről minden kazettamásoló azt terjesztette, hogy tíz országban betiltott, valódi felvételekről van szó, igazi emberevő vademberekkel. A filmben látottak miatt Deodatót izgatás, obszcenitás és gyilkosság vádjával bíróság elé citálták, a rendező pedig azért volt óriási bajban, mert a nagyobb népszerűség érdekében a stábtagoknak valóban mindenhol azt kellett terjesztette a Kannibál holokausztról, hogy egy emberevő szigetlakókról szóló, extrém véres dokumentumfilm, amit ők is csak az életükkel játsszva tudtak elkészíteni.

cannibal-holocaust-03-630-75

Még a szerződésükben is ki volt kötve, hogy egy évig nem beszélhetnek a filmben használt speciális trükkökről, így a rendező végül felbontotta a megállapodásokat, és a színészekkel együtt egy olasz tévéshowban vallotta be, hogy kamu az egész kannibálsztori. A büntetést azonban így sem kerülte el: a producerekkel, a forgatókönyvíróval és a United Artists egyik kisfőnökével együtt négy hónapot kapott állatkínzásért, többek között azért, mert egy macsetével lefejeztek egy majmot a kamerák előtt.

4. Guinea Pig: Flowers of Flesh and Blood (1985)

Charlie Sheenről már a kokainozós-kurvázós-tigrisvéres korszaka előtt is tudni lehetett, hogy hülye: 91-ben tényleg elhitte egy japán horror szemcsés vhs-másolatáról, hogy snuff film, és ráuszította az FBI-t Chas Balun forgalmazóra, mert szerinte Hideshi Hino rendező a Guinea Pig 2-ben egy valódi japán sorozatgyilkost öltöztetett be szamurájnak, igazi emberöléshez. A nyomozást végül csak akkor állították le a szövetségiek, amikor a Guinea Pig werkfilmjéből kiderült, hogy nem egy megtörtént gyilkosság lett megörökítve.

5. New Terminal Hotel (2010)

Bár az Elveszett fiúk című kultikus tinivámpírfilm sztárja, Corey Haim már 2010 márciusában elhunyt, utolsó vicce miatt az év végéig róla cikkeztek a lapok. A New Terminal Hotel stábja ugyanis olyan élethűen kent össze művérrel egy pittsburgh-i hotelszobát, hogy arra még a sokat látott J.R. Blyth rendőrtiszt is azt hitte elsőre, hogy ez lesz 35 éves pályafutásának legdurvább gyilkossági ügye.

New Terminal Hotel

A nyomozóknak 8 órába telt rájönni, hogy a szobában igazából nem gyilkoltak meg senkit, a véres helyszínt pedig csak azért hagyta úgy a hoteltulajdonos, mert a filmesek azt ígérték neki, később visszajönnek újravenni egy jelenetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport