Gézának szurkolunk az Aranyglóbuszon

2013.01.14. 00:35
Magyar idő szerint hétfő hajnalban osztják ki a 70. Aranyglóbusz-díjakat, a Hollywoodban dolgozó külföldi sajtómunkások szervezetének (HFPA) rendes éves elismeréseit, amit az Oscar-előszobájának szokás titulálni, hiszen a nyertesekből nagyjából meg lehet tippelni, melyik filmnek van esélye elnyerni a filmvilág egyik legrangosabb díját.

Az Aranyglóbusz nem tartozik a legrangosabb szakmai díjak közé, egy szimpla kritikusi díj csupán, viszont nagyon jól menedzselik, és mivel jó sok kategóriában is hirdetnek díjat (a filmek mellett ráadásul a tévéműsoroknak is jut belőlük), a nagy sztárok szeretnek elmenni rá, és a fesztelen hangulatú gálán mutogatni magukat.

Míg az Oscart átadó Amerikai Filmakadémia kínosan ügyel arra, hogy komoly, tiszteletreméltó és ünnepélyes gálát rendezzen, a HFPA rendezvényének szervezői a nézőtéren nem széksorokat helyeznek el, hanem kerekasztalokat, ahol George Clooney smúzol Brad Pitt-tel egy pohár gyöngyöző pezsgő mellett, és a műsort megelőző sztárfelvonulás nem csak a vörös szőnyegre korlátozódik.

Laza buli

A díjat igazán komolyan venni azért sem lehet, mert az azokat odaítélő 84 újságírót a stúdiók nyíltan és szemérmetlenül igyekeznek korrumpálni. Ez különösen a filmjei mellé legendásan agresszív kampányt folytató Havey Weinstein esetében igaz, aki vacsorameghívástól kezdve a jutalomnyaralásokon át mindent bevet annak érdekében, hogy stúdiója (korábban Miramax, 2005 óta The Weinstein Company) alkotásai minél több szobrot vihessenek haza.

A HFPA olyan korrupciós botrányba ugyan nem keveredett, amiben nokiás dobozban leszállított pénzen vették volna meg tőlük a legjobb filmnek járó szobrot, de egy korábbi tagjuk azt állította pár éve, hogy nem nagyon járunk messze az igazságtól, ha valami ilyesmire gondolunk. A újságírók szervezetét és egyben a díjat az mentette meg, hogy pár éve új vezetőség irányítása alá kerültek. Dr. Aida Takla-O’Reilly, az új elnökük felismerte, hogy a nagy testvér Oscarral folytatott küzdelemben soha nem nyerhetnek, az Aranyglóbusz presztízse nem fogja elérni a Filmakadémia díjáét, éppen ezért nem is kell erőltetni a dolgot.

Bulis, lazább gálát kell rendezni, amit röhögve néznek végig a tévénézők, és ami nem elkápráztatná, hanem szórakoztatná őket. Fel is bérelték Ricky Gervais brit komikust, aki zsinórban háromszor is levezette a műsort, közben beszólt mindenkinek, akinek csak lehetett, lett is sértődés belőle. A HFPA-t ez annyira nem érdekelte, hiszen a műsor nézettsége nőtt, a közösségi oldalak és más internetes fórumok tele voltak az Aranyglóbusszal, és a fiatalabb generáció, a 18-49-es kereskedelmi célcsoport nagyon pozitívan reagált a könnyedebbre vett hangnemre.

Csajok a reflektorfényben

Idén nem Gervais, hanem a tévé két legviccesebb komikusa, Amy Poehler és Tina Fey vezeti majd le a műsort. Mindketten stand-uppal kezdték karrierjüket, éveken át voltak tagjai a Saturday Night Live című varietéműsor írói stábjának és szereplőgárdájának, és most az Aranyglóbusz-gálát közvetítő NBC két vígjátéksorozatában (A stúdió - 30 Rock és Városfejlesztési osztály - Parks and Recreation) főszereplők, kiválasztásukkal a keresztpromóciónak is adtak egy nagyot a szervezők. A két nő egyébként valóban vicces, és ha hagyják őket kibontakozni, vagyis hogy a szövegüket saját maguknak írhassák meg, akkor nagyon jól fogunk szórakozni a három órás esemény alatt.

Ami a filmes nevezéseket illeti (a tévével külön cikkben foglalkozunk), a meglepő Oscar-névsorhoz mérve váratlanul konzervatívnak tűnik, de az Aranyglóbuszon soha nem a meglepetések domináltak. A nagyesélyesek között ott van a Lincoln a maga hét nevezésével, az Argo-akció öttel, és a Django elszabadul szintén ennyivel, de például az Oscar egyik nagy meglepetése, a 12 díja jelölt Pi élete csak három kategóriában van jelen, még a Zero Dark Thirty, a Nyomorultak és a Napos oldal is lenyomta 4-4 jelöléssel.

A papírforma

Ha a józan észre hallgatunk, akkor a legjobb dráma a Lincoln, a legjobb vígjáték vagy musical pedig a Nyomorultak lesz – utóbbi nem azért, mert valóban annyira jó, hanem azért, mert nagyon jó a sajtója. A HFPA tagjai pedig nem igazán vannak mindig képben azt illetően, mi a jó, inkább az jellemző rájuk, hogy megnézik, mit írnak a nagy amerikai lapok, és ennek megfelelően választanak, nagy hangsúlyt helyezve az olyan alkotásokra, amik a nemzetközi piacon is jól teljesítenek. Így nyerhetett az Avatar a Bombák földjén ellen 2010-ben például.

Ami az egyéni kategóriákat illeti, a legjobb drámai rendező akár Quentin Tarantino is lehet, de elképzelhető, hogy az Oscar-jelölések akár tudat alatt is hatnak az újságírókra. És mivel ebben a kategóriában a Djangót nem jelölték Oscarra, az újságírók is mást díjaznak majd: mondjuk Steven Spielberget, aki a Hadak útján tavalyi bukása után nagyon szeretne valami díjat kapni újabb történelmi drámájáért.

Erős mezőny van a rendezőknél, Ang Lee, Katheryn Bigelow és Ben Affleck is kaphat díjat, a Cinematrix filmdíjügyi részlege utóbbinak drukkol izomból, mert az Argo-akciót nagyon szerettük. (Nem mellesleg az amerikai kritikusok díját pénteken kapta meg Affleck az Argo rendezéséért.)

Ki nyer ma?

Mivel a drámákat és a vígjátékokat külön kezeli az Aranyglóbusz, a  színészi kategóriából hat van – a legjobb mellékszereplőket viszont egy kalap alá veszik , ami kicsit érthetetlen, de mit konyítunk mi ehhez. Összesen harminc színész kaphat díjat, de itt is vannak biztos befutók. A fogadóirodáknál Anne Hathaway és Daniel Day-Lewis szobrain szinte nem is lehet nyerni, és az is valószínű, hogy Christoph Waltz a Becstelen Brigantyk legjobb mellékszerepe után a Django elszabadultért is nyerni fog.

A legjobb drámai színésznő mezőnye érdekes, de az Oszama után vadászó CIA-ügynököt alakító Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) jó eséllyel megkapja első Aranyglóbuszát, bár Naomi Watts sajtója is nagyon jó, aki A lehetetlen című, a thaiföldi cunamiról szóló filmben pont olyan szerepet kapott, amiért díjakat szoktak adni.

Jennifer Lawrence a Napos oldal főszereplőjeként került be a legjobb vígjátékszínésznők közé, és vélhetően nyerni is fog, a kritikusok imádják, a lapok tele vannak vele, szem előtt van, és a világ legjobb nőjének is megválasztották, bár utóbbinak a tehetséghez nem sok köze van ugye.

Mi az Argo-akció mellett a már említett Ben Afflecknek drukkolunk, és azt szeretnénk, ha Richard Gere lenne a legjobb drámai színész, Jack Black végre díjat kapna komikus tehetségéért, és Sally Fieldnek jutna a legjobb női mellékszereplő díja. Szorítunk Helen Mirrenért (Hitchcock) Meryl Streepért (Hope Springs), Phillip Seymour Hoffmanért (The Master), és nagyon szeretnénk, ha a legjobb betétdal Adele Skyfallja lenne. A nevezettek listája itt elolvasható, a gála eseményeit az Index2-n követhetik figyelemmel élőben.