Al Pacino ismét De Palmával forgat

2013.01.18. 14:42

Al Pacino és Brian De Palma a Sebhelyesarcú forgatásán találkozott össze, és olyan jól egymásra hangolódtak, hogy elkészítették minen idők egyik legjobb (és legvéresebb) gengszterfilmjét, amit azóta is igyekeznek másolni sokan, hiába. Az új film, amin együtt dolgoznak majd, a Happy Valley munkacímet viseli, és az amerikai egyetemi futballat alapjaiban megrendítő tavalyi pedofilbotrányról szól majd.

Al Pacino alakítja a Pennsyvania állami egyetem amerikaifutball-csapatának vezetőedzőjét, a legendás Joe Paternót, aki minden idők legtöbb nyertes egyetemi futballnbeccsét mondhatja magáénak. Az egyetemen tavaly akkor borult ki a bili, amikor kiderült, hogy a futballcsapat védekező egységének edzője, Jerry Sandusky mér évek óta gyermekeket és fiatalkorúakat molesztált, de sem az egyetem, sem maga Paterno nem tett semmit azért, hogy ez napvilágra kerüljön, vagy befejezdőjön (értsd: hallgattak, mint a sír).

A film forgatókönyvét a Paterno című regény alapján úgy tűnik, Dave McKenna (Amerikai história X és Betépve) írja majd, a producere pedig az a Joe Posnanski lesz, aki az első Tőzsdecápákat is tető alá hozta. Pacino tavaly ősszel kezdett el érdeklődni a szerep iránt, de csak akkor foglalkozott vele komolyan, amikor kiderüt, hogy De Palma rendezi majd az életrajzi filmet, amiben a pedofil botrány kiemelt szerepet kap majd.

Paternót és stábjét az egyetem tavaly azonnal felfüggesztette állásából, ahogy kiderült, kinek és hogyan falaztak éveken át. Az idős edző ekkor már régen rákos volt, kirúgása után nem sokkal pedig meg is halt. Sokan azt mondták, nem a daganatos betegség okozta halálát, hanem megszakadt a szíve.

Paterno egyébként saját szemével látta, amint Sandusky a zuhanyzóban erőszakoskodik egy fiúval, de nem a rendőrséget, hanem az egyetem sportprogramjának vezetőjét értesítette róla, aki - miután pár nap múlva ő is meggyőződött arról, milyen beteg vadállat az edző - viszont nem tett semmit, még az egyetem vezetőségét sem tájékoztatta. Mindezt azért, mert a futballprogram olyan sikeres volt, hogy nem merték megkockáztatni a botrányt, ami a támogatók súlyos dollárezreit és az egyetem hírnevét veszélyeztette volna.

Sanduskyt 45 rendbeli nemi erőszak miatt állították bíróság elé, és kapott vagy 3000 év büntetést, a Paternótól viszont visszamenőleg elvették győzelmei számát egészen az első bizonyított fajtalankodásig visszamenően, így oda lett a rekord is, sőt, az egyetemi campuson álló szobrát is ledöntötték.