Alan Parker lesz a Filmíró Napok vendége

2013.02.22. 16:07

Alan Parker világhírű hollywoodi rendező, forgatókönyvíró és producer lesz a vendége március 2-án és 3-án III. Filmíró Napoknak, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) szervez a Film.hu magyar moziportállal közösen a budapesti Corvin moziban.

Az alkotó, akinek nevéhez olyan meghatározó filmek fűződnek, mint az Éjféli expressz, a Pink Floyd: A fal, az Angyalszív, a The Commitments vagy a Lángoló Mississippi, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Andrew G. Vajna kezdeményezésére és a Filmalap meghívására érkezik a magyar fővárosba. Korábban Oliver Stone és Joe Eszterhas volt a Filmíró napok vendége.

Alan Parkert kétszer jelölték Oscar-díjra - a Lángoló Mississippi és az Éjféli expressz című filmekért -, a Brit Filmakadémia díját (BAFTA) többször is átvehette: a The Commitments a legjobb rendezés és a legjobb film, az Éjféli expressz a legjobb rendezés, a Bugsy Malone pedig a legjobb forgatókönyv díját kapta meg. A Madárka című filmjéért 1985-ben a zsűri nagydíját vehette át. A világhírű alkotót 2013. február 10-én a Brit Filmakadémia Fellowship életműdíjával tüntette ki az egyetemes filmművészet gazdagításában betöltött szerepéért.