Aki alig várta Breivik vérengzését

2013.03.25. 09:27

"Engem egy angyal vezetett abba a vécébe. Nem tudok más magyarázatot, csak azt, hogy egy angyal súgta a fülembe, hogy menjek be, mert ott elbújhatok és megmenekülök" - a fiatal ugandai menekült, Ritah ezzel magyarázza, hogy túlélte az Utoya szigentén történt mészárlást.

2011 júliusában a Budapestért rajongó Anders Breivik nyolc emberrel végzett, amikor pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében. Ezután rendőrnek öltözött és Utoya szigetére ment, ahol automata fegyverével 69 fiatalt ölt meg egy baloldali ifjúsági táborban. Ez volt legtöbb áldozatot követelő terrorista akció Norvégiában, amit Európa egyik legbiztonságosabb országának tartottak. Breivik tárgyalásán azt mondta, hogy szerinte nem voltak ártatlanok a lemészárolt fiatalok, mert „aktívan azon dolgoztak, hogy fenntartsák a multikulturális értékeket".

Wrong Time, Wrong Place
Wrong Time, Wrong Place

Több mint egy évvel a tragédia után John Appel rendező megkeresett néhány túlélőt, hogy kifaggassa őket arról, minek köszönhetik menekülésüket. Bármilyen bizarrul hangzik, John Appel Utoya előtt várt arra, hogy valami borzalmas dolog történjen. "A véletlenről akartam filmet csinálni, az élet törékenységéről. Többé kevésbé elmondható, hogy vártam arra, hogy történjen valami tragikus. Egy repülőgép szerencsétlenségre, valamilyen nagy balesetre, esetleg egy földrengésre gondoltam"- nyilatkozta. A tragédia után viszont úgy döntött, hogy a norvég mészárlás kapcsán fog filmet csinálni a véletlen szerepléről a sorsunkban. Ez lett a Wrong Time Wrong Place (Rosszkor, rossz helyen).

Kérdés, hogy a véletlen, egy angyal hangja vagy az emberi jóság segített például az akkor két hónapos terhes Ritah-nak. Őt ugyanis egy oslói fiú, Hakon hívta be a vécébe, hogy bújjon el vele. Hakon a rossz idő miatt nem akart kimenni a szigetre, végül mégis úgy döntött, hogy elindul. Egy kompon utazott Breivikkel és feltűnt neki, hogy a rendőr milyen idegesnek látszik. "Még az is eszembe jutott, hogy nem is igazi rendőr" - mondja az egyik pillanatban nevetve, a másikban sírva. Hakon volt az, aki megpróbálta megnyugtatni Ritah-t, aki attól rettegett, hogy elvetél a stressz miatt. "Csak mondogatta nekem, hogy nyugodjak meg, nem lesz semmi baja a babának. De csak arra tudtam gondolni, hogy a következő pillanatban átlövik a vécéajtót és mindannyian meg fogunk halni" - emlékszik a lány.

Breivik utolsó áldozata egy grúz lány, Tamta volt. Barátnőjével utazott a táborba, életükben először jártak külföldön. Tamta édesanyja meg van győződve róla, hogy ha a lánya otthon marad, akkor is meghal, mert ez volt neki megírva. Apja szerint viszont a lányuk egészséges volt és fiatal, "semmibe nem hal bele, ha nincs az az elmebeteg állat". Tamta barátnője szerint minden azon a két percen múlt, amivel ő tovább marad a szobájukban. Később jött ki, másik irányba indult és el tudott bújni egy sziklánál. Tamta viszont a vízpartra menekült, ahol társai arra bíztatták, hogy próbáljon meg átúszni velük a túlsó partra. Csakhogy a lány nem tudott úszni, Breivik kétszer lőtte hátba. Két perccel később elfogták a rendőrök.

A hatvan év körül Harald életében nem a terrortámadás volt az első tragédia. Bázisugró fia nem sokkal korábban halt meg. Harald szabadságon volt július végén, aznap mégis úgy döntött, hogy bemegy valamiért az irodába. Egy nappal korábban akart bemenni, de valami közbejött. Majdnem teljesen megvakult az oslói robbantásban, de túlélte. Ha öt perccel később indul el aznap, biztosan meghal. Egy másik fiú, aki szintén a felrobbantott épületben dolgozott, szabadnapot vett ki aznap. Azért döntött így, hogy az egyik legveszélyesebb, Harald fiának életét követelő sportot, a bázisugrást űzze. Akikkel egy szobában dolgozott, meghaltak. "Életem legemlékezetesebb ugrása volt, megmentett" - mondja.

Bár a rendező a sorsról akart elmélkedni, Magyarországról nézve más is feltűnik a tragikus történetek mögött. Egy olyan ország képe, ahol a segítőkészség, a jóindulat, a bajba jutottak támogatása természetes. Ahol senki nem maradt magára a történtekkel, ahol legalább az esélye megvan annak, hogy valaki felépüljön egy ilyen tragédia után.

A Wrong Time Wrong Place-t Magyarországon az ELTE Társadalomtudományi Karának Ha érteni akarod a világot című filmfesztiválján láttuk.