A The Master lesz a Titanic nyitófilmje

2013.03.26. 15:50

A The Master című filmmel nyit az idei, 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Április 5-13. között öt helyszínen 74 filmet (61 egész estés filmet és 13 rövidfilmet) vetítenek. Több magyar vonatkozású film és nemzetközi premier is lesz. A rendezvény kiemelt programja a Zöld Sziget ír szekció és a Staropramen sörkorcsolyák cseh filmválogatás. Újdonság, hogy A napos oldal szekcióban vígjátékokat is vetítenek majd. Versenyben tíz film küzd a Hullámtörők díjért, a zsűri elnöke a cseh rendező, Jiři Menzel lesz - közölték a szervezők.

A fesztivál nyitófilmje, Paul Thomas Anderson The Master-ja egy lelkileg megtépázott háborús veterán (Joaquin Phoenix) és egy karizmatikus vallási vezető (Philip Seymour Hoffman) kapcsolatát mutatja be. A filmet három kategóriában is jelölték Oscar-díjra. A Zöld Sziget szekció az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal együttműködésben valósul meg. Ebben a válogatásban hat film és egy 110 perces rövidfilmfüzér látható majd. Lesz dráma egy dublini aranyifjúról, egy tengeriszörnyes horror-vígjáték és egy lakótelepi horror is. A Staropramen sörkorcsolyák öt cseh filmet mutat be: lesz egy sokat díjatzott film noir, szexuális ébredésről szóló elsőfilm, road movie, egy abszurd fekete komédia és egy háborús dráma a lidicei náci mészárlásról.

Az idei Titanic fesztiválon három nemzetközi premier is lesz: a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones) Tóth Orsival és Rába Rolanddal, a Hogyan kövessünk vadidegeneket? (How to Follow Strangers) Chioke Nassor rendezésében és az Elbocsátó szép szavak (Last Kind Words) Kevin Barkertől.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyez a Hullámtörők díjért: az Alija (Alyah) című francia film Pio Marmaï-jal a főszerepben, az ukrán Eva Neymann Kupolás ház-a (Dom s bashenkoy), Cate Shortland mozija, Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, a Lore, a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones), a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre), a szintén szlovákiai magyar Mira Fornay második filmje, a Kutyám, Killer (Môj pes Killer), Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek (Upstream Color) című mozija, a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmje, Szergej Loznica háborús története, a Ködben (V tumane), valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja (What Richard Did) szintén bekerült a versenybe. Idén is nemzetközi zsűri dönt majd a legjobb filmnek járó díjról, a világhírú cseh rendező, Jiři Menzel elnökletével, Morgan Bushe ír producer (Semmit magamról) és Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) részvételével.

A jegyeket március 28. és április 4. között minden helyszínen kedvezményes, 900 forintos áron lehet megvenni, utána a teljes jegyár 1100 forint lesz. A teljes program itt található.