53 millió forint Kirk kapitány fegyveréért

2013.04.08. 10:43

Több mint 230 ezer dollárt (53 millió forintot) fizetett egy gyűjtő, hogy megszerezze a Kirk kapitány kézifegyverét a Start Trekből egy Los Angeles-i árverésen. Az energiasugárral működő lézerpisztolyt a hatvanas években népszerű Star Trek-sorozat alkotójának, Gene Roddenberrynek kérésére készítették Kirk kapitánynak (William Shatner). A Julien Auctions árverezőház szakértői a szombati aukció előtt 50 ezer dollárra becsülték az értékét, de végül több mint négyszeres áron kelt el.

Kirk kapitány
Kirk kapitány

A kétnapos árverésen több száz hollywoodi relikvia, jelmezek, kellékek találtak gazdára. A becsült ár háromszorosáért, több mint 16 ezer dollárért ment el Carlos Lauchu Anubisz-jelmeze, amelyet a Csillagkapu című 1994-es filmben viselt.

Oscar-nyertes színészek autogramgyűjteménye közel 16 ezer dollárért kelt el. A 2011-es Zöld darázs nevezetes autójáért, egy 1966-os Imperial Crownért pedig csaknem 47 ezer dollárt fizetett egy licitáló. A forgatás után csak ez az egy példány maradt ép, a többi tönkrement a filmezés alatt. Egy nyolcvanas évekbeli Superman-jelmezt, amit Christopher Reeve számára gyártottak 25 ezer dollárért vett meg valaki. Marilyn Monroe egyik hálóingéért 15 ezer dollárt fizettek, a Van, aki forrón szereti című filmjében viselt melltartójáért pedig 28 ezret. Az Alien-filmekben látható homokfutóért több mint tízezer dollárt fizetett valaki.