Keira Knightley vagy Naomi Watts a jobb?

2013.09.02. 17:40 Módosítva: 2013.09.03. 09:32

Az Európai Filmakadémia ahogyan minden évben, idén is átadja az európai Oscar-díjakat: a díjátadóra december 7-én Berlinben kerül sor, itt fog kiderülni, hogy ki rendezte a legjobb európai filmet. De a közönség is elmondhatja a véleményét: a People's Choice Award keretében az Európai Filmakadémia minden évben lehetőséget biztosít a filmrajongóknak, hogy megszavazzák a kedvenc filmjüket. Korábban olyan alkotások kapták meg ezt a díjat, minti Pedró Almodóvar Volverje, Roberto Benigni és Az élet szép, Jean-Pierre Jeunet és az Amélie csodálatos élete, Fatih Akin Fallal szembenje és Danny Boyle Gettómilliomosa. 2012-ben a belga Geoffrey Enthoven Hasta La Vista című filmje nyerte a közönségszavazást. Idén 11 filmet jelöltek, szavazni az  europeanfilmawards.eu honlapon lehet - a nyertes filmet december 7-én a berlini díjátadón jelentik be.

Az idei jelöltek (a vastaggal szedett filmeket Magyarországon is bemutatták, vagy hamarosan bemutatják)

Anna Karenina (Joe Wright rendezésétől mi nem voltunk elájulva, Keira Knightley alakítását pedig egyenesen utáltuk.)

Senki többet (Giuseppe Tornatore Morricone-zenével turbózott nyálas filmjében csak Geoffrey Rush-t bírtuk igazán.)

The Broken Circle Breakdown (A fantasztikus című Szarul állnak a dolgok rendezőjének új filmje, magyar bemutatóról nincs hír.)

Dermesztő mélység (Az izlandi Baltasar Kormákur sötét hangulatú filmje október 31-én kerül a magyar mozikba.)

Szerelem, örökség, portugál (A portugál-francia vígjátékban Franciaország és Portugália között kell választania egy középkorú házaspárnak.)

Szeretők, utazók (Pedro Almodóvar filmje egy Spanyolország metafora, hiszen országa is csak köröz-köröz, de nem tud földet érni - szerintünk viszont csak unalmas.)

A lehetetlen (A spanyol katasztrófafilmben olyan látványos a cunami, hogy kétszer is megmutatják, ahogyan elsorodja a víz Naomi Wattsot.)

Kon-Tiki (A legendás felfedező leghíresebb útjáról szóló látványos norvég filmben Egres Katinka is szerepel.)

Csak a szerelem számít (Az Oscar-díjas Susanne Bier kirándulása a vidámabb vizekre Pierce Brosnan főszereplésével.)

Oh Boy (A fekete-fehér német vígjátékban egy fiatal fiú sodródik az életben - szeptember 26-án mutatják be Magyarországon)

Searching for Sugar Man (A brit-svéd dokumentumfilmről csak jót hallottunk, egy dél-afrikai sztárzenészt próbálnak felkutatni, váratlan fordulatokkal.)

Szavazni az europeanfilmawards.eu honlapon lehet: a voksolók között kisorsolnak egy berlini utazást a 26. Európai Filmdíjak december 7-i átadó ünnepségére.