Pert vesztett A zongorista hősének családja

MTI/Index
2013.10.01. 08:27

Pert vesztett hétfőn egy varsói bíróságon Wladyslaw Szpilmannak, Roman Polanski A zongarista című filmje hősének családja. Szpilman özvegye és fia rágalmazás miatt perelte be Agata Tuszynska írónőt, akinek egyik könyvében a nácikkal való együttműködéssel vádolják meg a híres zongoraművészt. Feljelentették a könyvet megjelentető kiadót is.

The Pianist Trailer

Oskarzona: Wiera Gran (A vádlott: Wiera Gran) című regényében Agata Tuszynska Wiera Gran zsidó énekesnőt idézi, aki azzal vádolta meg Szpilmant, hogy kápó volt a varsói gettóban. Wiera Gran népszerű énekes volt a gettóban, és Szpilmanhoz hasonlóan túlélte a holokausztot. A háború után azzal vádolták meg egy lengyel zsidó bizottság előtt, hogy közeli kapcsolatban állt a nácikkal. A bizottság ugyan felmentette, de soha nem tisztázta magát teljesen. A vádaskodások miatt Wiera Gran Izraelbe, majd Franciaországba emigrált. Párizsban halt meg 2007-ben Alzheimer-kórban.

A bíróság hétfőn úgy ítélte meg, hogy a kifogásolt könyv írója maga is kétségét fejezte ki a Szpilman elleni vádakkal kapcsolatban, "soha nem osztotta Wiera Gran véleményét". "Örülök, hogy a bíróság megerősítette, hogy a történészeknek és életrajzíróknak joguk van idézni az interjúalanyaikat. Idézhetjük tehát a hőseinket, legitimálhatjuk a velük kapcsolatos megállapításainkat" – mondta az írónő. A felperes ügyvédje, Dawid Biernat közölte, hogy ügyfelei "kétségkívül fellebbeznek a döntés ellen".

A pert nagy figyelem övezte Lengyelországban, a 2000-ben Varsóban elhunyt Wladyslaw Szpilman ugyanis neves zongoraművész volt. A világhírt elsősorban Roman Polanski lengyel származású francia filmrendező filmjének köszönhette. A Wladyslaw Szpilman önéletrajza alapján készült A zongorista 2003-ban három Oscar-díjat kapott. A legjobb férfi főszereplő díját a Szpilmant alakító és jelenleg éppen nálunk forgató Adrian Brody nyerte el. Ezzel ő lett a legfiatalabb színész, aki valaha nyert ebben a kategóriában. (Kritikánkat a filmről itt olvashatják.)

A perben tanúként hallgatták meg a gettó több egykori lakóját, akik személyesen ismerték Szpilmant és a háború idején zsidókat mentő Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminisztert, akik elutasították Wiera Gran vádjait.