Call girlök és spanyol prolik csapnak össze

2013.10.14. 16:38

Az Európai Filmakadémia kihirdette az idei FIPRESCI-díj jelöltjeit: minden évben egy fiatal és feltörekvő rendező kapja az Európai Filmdíjak gáláján első nagyjátékfilmjéért. Az idei jelöltekről egy bizottság döntött, amelynek tagjai között volt a magyar Kántor László is.

A jelölt filmek között van a miskolci Cinefesten is bemutatott, döcögő, tévéfilmes megoldásokkal operáló kórházi történet, a Miele, aminek Pohárnok Gergely volt az operatőre, és a német Oh Boy is, ami már amjdnem olyan jó, mint a Goodbye Lenin, de mégiscsak egy posztmodern elvontság, szép kamerabellításokkal. Emellett esélyes még a díjra a svéd-norvég-ír-finn koprodukcióban készült Call Girl, a The Plague című spanyol prolidráma és a svédek Enni, inni, meghalni című nevezése.

Szavazz!

Október 31-ig tart az Európai Filmakadémia közönségszavazása: az europeanfilmawards.eu honlapon lehet kiválasztani a kedvenc európai filmünket, a voksolók között kisorsolnak egy berlini utazást a 26. Európai Filmdíjak december 7-i átadó ünnepségére. A gálát az HBO is közvetíteni fogja.