Fiatal voltam, nagyon kellett a pénz

2013.10.31. 20:28
Az ünnepelt hollywoodi sztárok közül sokan béna horrorfilmekkel kezdték a karrierjüket. Jennifer Aniston gyilkos koboldot, Demi Moore Alien-utánzatokat ölt huszonévesen, Johnny Deppet az Elm utcában, Kevin Bacont a Kristály-tónál gyilkolták meg. Íme egy Halloweenre időzített válogatás a jó színészek legrosszabb filmjeiből.

Kevin Bacon a Péntek 13-ban (1980)

Az első Péntek 13-ban ugyan még nem a hokimaszkos Jason mészárolt, hanem az anyja, de a darabolós horrorfilmek többi kötelező eleme már a legelső részben is rendben volt. Vagyis: egy csapat középiskolás sok szex és egy kevés potyafű reményében táborvezetői állást vállal a Kristály-tó partjára épült, rosszhírű ifjúsági kempingben (ahol anno a kis Jason a vízbe fulladt, mert a felügyelőtanárai épp kufircoltak).

Kevin Bacon meghal

Természetesen a vidám gyereksereg helyett csak egy őrült sorozatgyilkos érkezik meg. Érdekesség, hogy az egyenként felkoncolt fiatalok között megtaláljuk a mindössze 22 éves Kevin Bacont is. Aki ráadásul a Péntek 13-szériában azóta is kötelező szexjelenet után hal meg: amíg a filmbéli csaja kilopózik a vécére, az ágy alatt bujkáló gyilkos átdöfi Bacon torkát egy nyílvesszővel.

Demi Moore a Parazita 3D-ben (1982)

Aki azt hiszi, a béna filmek térhatásúvá turbózása Hollywood elkeseredett válasza a torrentezésre, óriásit téved! Már a 80-as évek legbénább horrorjait is azzal próbálták eladni a producerek, hogy cím mögé biggyesztették a hangzatos 3D-t, és így reklámozták a filmjeiket: „Ez lesz a legizgalmasabb és legfélelmetesebb horror, amit valaha láttál! Ismerd meg a technológiát, ami a félelem legújabb és legzsigeribb szintjét hozza el neked! Légy része a terrornak!” Demi Moore második mozifilmje, a Parazita 3D viszont tipikusan az a szutyokhorror volt, amit a térhatás sem mentett meg. 

A young Demi Moore in 3D horror movie Parasite

Az ekkor még épp csak 20 éves színésznő itt igazi szörnyirtó akciósztár: ő segít elpusztítani egy félresikerült kormánykísérlet miatt elszabadult élősködő fajt, ami úgy szaporodik, hogy kis féregként belebújik az emberi testbem, aztán nagyra nőve kirobban a mellkasából. Ismerős? Hát persze: csak 3 évvel vagyunk a kultikus Alien után. A film egyetlen pozitívuma, hogy a parazitákat az Aliensért, a T2-ért és a Jurassic Parkért is Oscar-díjjal jutalmazott effektmágus, Stan Winston tervezte. A kis Demit egyébként az akkori férje, Freddy Moore színész-rocksztár protezsálta be a filmbe, 1985-ben viszont már el is váltak.

Johnny Depp a Rémálom az Elm utcában 1-ben (1984)

A film, amivel Johnny Depp berobbant Hollywoodba. Pedig az ekkor még épp hogy csak nagykorú, 21 éves rockzenész eredetileg a haverját, Jackie Earle Haley-t kísérte el a meghallgatásra, Wes Craven azonban felajánlotta neki az egyik kanos tinédzser szerepét (Haley pedig csak 26 évvel később, a remake-ben játszhatta el a sorozatgyilkost). Craven 1981 óta házalt a forgatókönyvvel a stúdióknál, mire a New Line főnökei, a Halloween és a Péntek 13 folytatásának sikere láttán rábólintottak a tervre. De mivel a konyhakést már lestoppolta Michael Myers, a láncfűrész pedig Bőrpofával nőtt össze a vásznon, a rendezőnek ki kellett találnia valami új fegyvert az új gyilkosnak.

Nightmare On Elm Street (1984)

A kultikus pengekesztyű végül a körmét nyalogató macskájáról jutott eszébe. Freddy csíkos pulóverét a háza előtt lakó csövestől nyúlta, és bár a gyilkos kezdetben ugyanolyan néma lett volna, mint a hokimaszkos Jason, pont a gúnyos röhögése és a beteg szóviccei miatt kedvelték meg a rajongók. Bár Depp elég durván meghal a filmben, szerelme, Nancy (Heather Langenkamp) végül legyőzi a gyerekgyilkos Freddyt.

Nicolas Cage A vámpír csókjában (1988)

Rengeteg hollywoodi sztár kezdte horrorvígjátékkal a karrierjét a 80-as években. Voltak azonban, akik nem érték be az áldozat vagy a rémvadász szerepével, és inkább a gonosz főszörnyet választották. Kiefer Sutherland például tengerparti rockvámpír volt a kultikus Elveszett fiúkban, Jim Carrey lúzer Drakula-utánzatként táncolta végig az 1985-ös Csak egy harapást, Michael J. Fox pedig gagyi vérfarkas maszkot kapott a szintén 85-ös Az ifjú farkasemberben.

Vampire's Kiss Nicolas Cage

Nicolas Cage 24 évesen 40 ezer dollárért vállalta el, hogy röhejesen vastag szemöldökű vérszívó lesz A vámpír csókjában, miután Jennifer Beals megharapja minden idők egyik legbénább és legrámenősebb ágyjelenetben (ez már jó fizetésnek számított: a karrierjét beindító Lány a völgybenért 83-ban még csak ötezret kapott). A filmben egyébként szerepelt Cage bátyja, Marc Coppola is.

Leonardo DiCaprio a Rémecskék 3-ban (1991)

A Spielberg-tanítvány Joe Dante szörnyecskéi 150 millió dollárt kaszáltak 1984-ben a mozikban (ráadásul a folytatás sem lett rossz), így a New Line már a 80-as években elkezdte másolni a franchise-t. A Rémecskék-sorozat szőrös szörnyei azonban Asylum-stúdiót megszégyenítően bénák lettek, ráadásul egyik részben sem csaptak akkora vérengzést, mint Gizmó gonosz kistestvérei.

Critters 3

A négy felejthető Critters-film közül mégis kiemelkedő jelentősége lett a harmadiknak, ez volt ugyanis Leonardo DiCaprio mozifilmes debütálása (előtte csak a Roseanne ls Az új Lassie tévésorozatokban szerepelt). A tinibálvány itt persze még nem volt olyan sármos, mint a Rómeó és Júliában vagy a Titanicban, sőt, még 16 évesen is úgy nézett ki, mint valami alsó tagozatos. Viszont már itt is pozitív hőst alakított: ő volt a csóró lakókat vegzáló, gonosz főbérlő fia, aki az apja halála után átáll a jók közé, és hadat üzen a rozzant bérházat megszálló rémecskéknek.

Jennifer Aniston a Gyilkos koboldban (1993)

A fiatal, Mágenheim Julcsi-arcú Jennifer Aniston már a Jóbarátok előtt is híres volt: a 90-es évek elején tévésorozatokban tűnt fel (Molloy, Ferris Bueller, Quantum Leap), 93-ban pedig megkapta élete első mozifilmes főszerepét a Gyilkos koboldként és A törpe bosszújaként is emlegetett Leprechaunban. A címbéli, mélynövésű sorozatgyilkost a korszak Peter Dinklage-e, a Jedi visszatér, a Willow és a Narnia-sorozat veterán törpe színésze, Warwick Davis alakította, a 24 éves Jennifer Aniston pedig a rá vadászó tinédzsercsapatban volt a macsó főhős barátnője. Persze ha kellett, ő is shotgunt ragadott.

Leprechaun (1993)

Sajnos a film közel sem annyira vicces és véres, mint amennyire lehetne (összesen 4 ember hal meg benne), de elég bevételt hozott a gyártó Trimark Picturesnek ahhoz, hogy még három folytatást kapjon. A cég egyébként annyira rákattant a Gyilkos kobold-szériával a B-filmes folytatásokra, hogy gyártóként és forgalmazóként a egészen 2005-ig ontották az olyan kétes értékű műveket, mint a Cyborg 2, a Warlock 3 vagy a Vasmadarak 4. 

Renée Zellweger és Matthew McConaughey a Texasi láncfűrészesben (1994)

Tobe Hooper 1974-es horrorklasszikusát, A texasi láncfűrészes mészárlást sokan a 70-es évek legfontosabb filmjének tartják (a Kínai negyed és a Star Wars mellett), mert egyszerre sűríti magába a vidék-város szembenállást, a lázadó hippik és a tradíciótisztelő idősebb nemzedék közt feszülő ellentétet, a déli államok redneckjeinek belterjességét, Vietnamot és Ed Gein bestiális 50-es évekbeli gyilkosságait. A láncfűrésszel hadonászó, maszk mögé bújó Bőrpofa tekinthető Freddy Krueger, Jason Vorhees és Michael Myers előképének, sőt, valószínűleg Hannibal Lecter sem létezne nélküle.

Texasi láncfűrészes mészárlás 4

Ám míg az első rész csak egyetlen lány kínzásáról szólt, a folytatások már alig különböznek a 80-as évek többi, vérfürdővel végződő slasher horrorjaitól. A 94-ben bemutatott, erősen megvágott negyedik rész azonban teljesen megerőszakolta a szériát az ötlettelenségével. A korábbi Texasi láncfűrészes-filmekben megszokott, zsigeri félelemnek nyoma sincs. Bőrpofából egy síró transzvesztitát csináltak, a 24 éves Matthew McConaughey pedig másfél órán át üldözi a pickupjával az ugyanilyen fiatal, folyamatosan sikoltozó Renée Zellwegert, hogy a végén megölje egy mezőgazdasági repülő. Ezek után érthetetlen, miért tilották be a filmet Svédországban.