Bugyuta, de őszinte magyar akciófilm készül

2013.11.06. 12:31

A festőművészből filmessé avanzsált Novák Erik a Zuhanórepülés után megint belecsapott az alvilági lecsóba, és készülő új filmjében, a Fekete levesben megmutatja, milyen egy morbid humorral és trágár szövegekkel megfűszerezett pénzrablós történet, egy jó adag káosszal és Herczeg Zolival megfejelve. A Fekete leves csak annyira hihető, mint egy Guy Ritchie-film, de mind két esetben a karakterek teszik hitelessé az elmesélt történetet.

A Magyar Nemzeti Filmalap egyablakos rendszerétől teljesen független a film, hiszen egy fillér támogatást nem kértek az állami szervtől, így a Krez Film gyártásában, a ZLS Productions és a Sysplex média technikai segítségével, tíz nap alatt, mindössze kétmillió forintból forgatták le: a stáb és a színészek annyira hittek a projektben, hogy gázsi helyett tulajdonrészért is elvállalták a munkát. A feszített munkatempóba bele kell férnie egy elég ügyetlen rablásnak, kis drogozásnak, némi alvilági csen-csennek és persze rengeteg szívből jövő anyázásnak. Ez eddig elég nagy sablon, de a hangsúly szereplőkön van: a színes egyéniségekből verbuválódó rabló banda a rehabon találkozik össze. A csapat egy baseball ütőtől amnéziás foci ultrából (Szabó Simon), a művészi hajlamokkal megáldott pornófilmrendezőből (Novák Erik, a film rendezője), a kerekes székes srácból (Nagy Zsolt) és a barátja haláláért önmagát okoló fiatal lányból (Fátyol Hermina)  álló díszes társaság a súlyos anyagi pácban vergődő nagymenő DJ (Perjés Zoltán, azaz Feaky D) tukmálására fogja elvégezni a jól fizető piszkos munkát. Persze nem gond nélkül.

Nagyjából ez minden, ami a Fekete leves történetéből publikus, de a forgatáson tett látogatásunkkor egyből kiderült, hogy a történet helyett inkább a hülye helyzetekből kikerekedő vicces, de őszinte beszólások adják a film karakterét. 

- Hát Te meg mit keresel?

- Anyádat! Szerinted mégis mit keresek?

Erre tesz rá egy lapáttal a DJ lakását elárasztó, szexista dekorként szolgáló, vaginákat ábrázoló festmény-özön, amelyek egyébként Novák Erik női genitáliákban hömpölygő alkotásai. (És még nem is láttunk mindent.) Teljes mértékben a színészek improvizációjára van bízva a végleges szöveg, ami a többszöri felvételek során változik és csiszolódik, csak a szituációk és a végkimenetelek vannak megírva. Ettől lehet majd a film igazán jó, nem lesz tele olyan maníros, izzadtságszagú mondatokkal, amiket amúgy soha a büdös életben nem hallanánk vissza egy mezei foci ultra, vagy éppen egy kokainfüggő DJ szájából. Novák Erik a filmkészítés terén is naturalista marad és nem engedi a szereplőket logikátlanul cselekedni. Ebben az is segíti, hogy a színészek is a realitás medrében tartják a történetet, így az ő filmjében biztos nem lesz pisztoly egy piti díler kocsijának kesztyűtartójában.

A film kezdeti agyalgatásában Perjés Zoltán is részt vett, eredetileg két fickó osztozott volna egy halom pénzen, ezt tupírozták fel némi alvilági, és testi- lelki fogyatékosságot felölelő vonallal.  A bevált csapaton ne változtass alapon, most is Novák Erik korábbi filmjeiből ismerős arcokat láthatunk viszont, így a Fekete leves egyfajta baráti vállalkozás is, amit leginkább a közreműködő színészek rázhatnak gatyába, mint Nagy Zsolt (Kontroll, Szezon), Szabó Simon (Moszkva tér, Zuhanórepülés), Máté Gábor (Presszó, Magyar szépség), Parti Nóra (Zuhanórepülés, Poligamy), Vágvölgyi B. András újságíró és filmrendező, na meg az Elvis-barkó non-stop ügyeletese Feaky D, azaz Perjés Zoltán.

A forgatáson megejtett villámlátogatásunk során az is kiderült, hogy leginkább a káosz irányítja a filmkészítés menetét. Ugyan nagy előny a profi színészek hozott tapasztalata, de a hozzá nem értő, lelkes amatőrök, mint például a divattervező Herceg Zoltán is ugyanúgy besegítenek és berántják a féket a munkatempón a kéretlen okoskodásaikkal.

A tíznapos forgatás október 27-én ért véget, a film pedig 2014 tavaszára lesz kész, és akkor kiderül, hogy ez egy fekete komédia/akció-thriller, ahogyan az alkotók ígérik, vagy valami teljesen más. Addig is, íme Novák Erik előző alvilágban játszódó filmje, a Zuhanórepülés:

Zuhanórepülés