Izraeli kém volt az egyik legismerteb hollywoodi producer

2013.11.27. 12:47

Az ismert hollywoodi producer Arnon Milchan nevéhez többek között a Harcosok klubja és a Micsoda nő! című filmek is kötődnek, elismerte, hogy izraeli kémként dolgozott, sőt segített az izraeli nukleáris fegyverkezésben is. Kettős életéről először a Confidental című könyv számol be, hiszen erről a milliárdos producer még sohasem beszélt nyilvánosan.

Milchan a vele készült interjúban elmondta, számos bankszámlát és céget hozott létre, hogy anyagi forrást és eszközöket szerezzen a Lakam nevű izraeli hírszerző szolgálatnak. Kémkarrierje csúcsán 17 országban 30 ilyen céget igazgatott. „Tudják milyen érzés volt egy húszas éveiben járó fiatal fiúak, hogy James Bondot játszhatott? Az országomért tettem és büszke vagyok rá”– mesélte a producer az izraeli Uvda című tényfeltáró műsornak adott interjúban. A 70-es években Milchan dollármilliós üzleteket bonyolított az Egyesült Államok és Izrael között. Cége több olyan eszközt is szállított az izraeli védelmi minisztériumnak 1979 és 83 között, amely a nukleáris fegyverekhez készülő kioldóknak az alapja. Bár Milchan most azt nyilatkozta akkor fogalma sem volt, hogy mire kellenek a szállított anyagok és hogy egyáltalán mire valók.

Milchan még később, már sikeres hollywoodi producer korában is közeli kapcsolatot tartott fenn az izraeli vezetéssel, a producernek az egykori izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu nagyon közeli barátja. Az interjúban azt is mondta, más hollywoodi szakemberek is kötődtek az izraeli tevékenységekhez. Milchan az elmlt 30 évben több mint 120 filmnek volt a producere, olyan rendezőkkel dolgozott együtt mint Martin Scorsese, Roman Polanski, Sergio Leone és Oliver Stone.