Betiltották Romániában A nimfomániás második részét

2014.01.29. 14:11

Nem lehet majd moziban megtekinteni A nimfomániás című Lars von Trier-film második részét Romániában. A döntést a román országos filmközpontnak (CNC) a filmek besorolásával foglalkozó testülete hozta meg, amely a kiskorúak védelmére irányuló jelrendszer szerint a 18-XXX kategóriába sorolta a filmet, ami azt jelenti, hogy kiskorúaknak nem ajánlott, de nyilvános levetítése is tilos. Az országban egyetlen filmszínházban sem mutatható be tehát a dán rendező alkotásának második része.

A film romániai forgalmazója, az Independenta Film szerdán közleményben tiltakozott a román hatósági "cenzúra" ellen. Romániában januárban már bemutatták a film első részét, és február 7-étől kellett volna a mozikba kerülnie a második résznek. A hatóság írásban még nem értesítette a forgalmazót, de Cristina Corciovescu, a bizottság elnöke megerősítette az Agerpres hírügynökségnek a betiltásról szóló döntést. Elmondta, a határozat indoklásának kézhez vétele után a forgalmazó fellebbezhet.

A forgalmazó hangsúlyozta, hogy Románia az egyedüli európai ország, ahol megtiltották Lars von Trier filmjének vetítését. A nimfomániás besorolása más országokban nem lett ennyire szigorú, a második rész Észtországban, Franciaországban, Hollandiában, Svájcban és Németországban 16-os, Dániában 15-ös besorolást kapott.

A cinemagia.ro román filmportál szerint A nimfomániás első részét Romániában több mint 13 ezer néző látta a mozikban. Az első részről a kritikánkat itt olvashatja.  • Vennék
  • Hírek