Filmszemle helyett ismét Friss Hús

2014.03.14. 10:48

66 vadonatúj rövidfilmet vetítenek március 27 és 30 között a Friss Hús fesztivál keretében a Toldi moziban. A Daazo.com által szervezett esemény bemutatkozási lehetőséget nyújt a hazai filmes tehetségeknek és megismerteti munkáikat a szélesebb közönséggel, valamint a külföldi rövidfilmes trendekbe is bepillantást nyújt. A fesztiválon a párhuzamosan futó magyar és nemzetközi programba beválogatott filmek teljes listája a Daazo blogján olvasható.

Friss Hus fb

Amit nagyon várunk:

  • Szabó Simon filmje, a Fal nemrég Tamperében nyert díjat, és ezzel jelölést az Európa Filmakadémia legjobb kisfilm díjára
  • Kerékgyártó Yvonne filmjében egy posta dolgozói lázadnak fel, amikor cicajelmezben kellene dolgozniuk (Marika nem cica)
  • Szirmai Márton animációjában a Grimm-hősök jelennek meg, öregkorukban (Café Grimm)
  • Kárpáti György Mór filmje, a Provincia, amelyben egy sofőr véletlenül egy ásatásra keveredik
  • A képregényes Odegnál Róbert filmjében, A hívóban, egy posztapokaliptikus Budapest jelenik meg
  • Hegedűs Georgina Tizenhárom és fél perc című filmjében egy elütött biciklis vár a mentőre
  • Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42 a legjobb animáció, amit idén láttunk
  • Ferge Roland El című filmjét a Berlinálén már láttuk, a fekete-fehér kivándorlós kisfilm elismerő oklevelet kapott 

A nemzetközi szekció olyan filmeket mutat be, amelyek sikeresen szerepeltek fontos nemzetközi fesztiválokon (Sundance, Berlinale Shorts, Clermont-Ferrand). 

A Friss Hús fesztivált először 2013 tavaszán rendezték meg mint az egyetlen olyan budapesti eseményt, amely a hazai rövidfilmes termést mutatja be, összegyűjtve a filmrajongókat és a filmszakma szereplőit. A tavalyi szemlére - amely öt magyar filmes blokkból állt - körülbelül 2000 néző volt kíváncsi, végül a Lágy eső című később Cannes-ban sikerrel szereplő kisfilm, valamint az Újratervezés nyert a közönség szavazatai alapján. 2014-től nemzetközi versenyprogrammal egészül ki a program: a változatos összeállításba olyan országokból érkeztek alkotások, mint Thaiföld, Kína, Spanyolország, USA, illetve Irán. A versenyen kívüli programokat az elkövetkező napokban jelentik be a szervezők. A Friss Hús Budapest zsűritagjai az utolsó napon hirdetik ki a hazai és a nemzetközi versenyprogram győztesét. Zsűri tagjai: Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője; Matthieu Darras, a Nisi Masa alapítója és a TorinoFilmLab projektvezetője; Katarzyna Klimkiewicz lengyel filmrendező; Bitter Brúnó kommunikációs szakember, szociológus.