Elmebetegek kezében van a politika

2014.04.03. 16:45
A Viva la Libertá – Éljen a szabadság! azt mutatja be, hogy egy a politizáláshoz egyáltalán nem értő, ráadásul az elmegyógyintézetből nemrég szabadult professzor is tud sikeres kampányt építeni, mert őszintén beszél és hiteles. Demokráciakritika és életközépi válság egy filmben.

Jón Gnarr, Reykjavík polgármestere mutatta meg, hogy egy komikusból is lehet sikeres politikus: ebbe is bele lehet tanulni. Jón volt az, aki ingyenes törölközőkkel, meg az állatkertbe hozandó jegesmedvével kampányolt. Sőt drogmentes parlamentet is ígért 2020-ra, meg „fenntartható átláthatóságot”, ami egyáltalán nem jelent semmit. Itt például az egyik kampányvideójuk látható:

Besti Flokkurinn - The Best Video - Subtitles

Megválasztása után Jón egyáltalán nem bukott bele a politizálásba, sőt a város azóta is működik és fejlődik, Jón pedig azután jelentette be, hogy nem indul a következő választáson, hogy most többen szavaznának rá, mint amikor polgármesternek választották.

Az alapszituáció a Viva la Libertában is ugyanez: egy olyan ember találja magát a politikában, akinek semmi köze az egészhez és egyáltalán nem ért a politizáláshoz, de nem is akar érteni hozzá: egyszerűen csak jól akarja érezni magát.

Viva La Libertá - Éljen a szabadság!

A filmben az ellenzék vezetője, Enrico Oliveri (Toni Servillo) halálosan megunja a politikát, elege lesz a széteső pártból, a népszerűtlenségből és hogy minden nap ugyanazokat az unalmas beszédeket kell megtartani, szóval fogja magát és elmegy. Senki sem tudja hová. A hozzá megszólalásig hasonlító ikertestvére, az elmegyógyintézetből nemrég kiengedett professzor ugrik be őt helyettesíteni, mivel a közelgő választások miatt az ellenzék nem engedheti meg a káoszt. Ismerős, ugye?

2
Fotó: mozinet.hu

Az első interjú rögtön bombaként robban a Corriere della Serában: „ha a politikusok középszerűek, az azért van, mert a választók középszerűek” – mondta az alteregó, egy politikus, aki kiesik a szerepéből, és nem a szokásos, unalmas frázisokat ismétli. A választók pedig megőrülnek érte és az ellenzéknek újra esélye lesz a győzelemre.

Enrico elutazik

Persze azt a film sem állítja, hogy mindez a valóságban is lehetséges, és a köztársasági elnök felesége mezítláb fog táncolni az ellenzék vezetőjével a magánkihallgatáson, de a demokráciából és politikusokból való kiábrándultságra reagál ez a film is.

1
Fotó: mozinet.hu

A Viva la Libertá emberinek mutatja be a politikusokat, Enrico azért hagyja ott a pártját szó nélkül, mert elege lesz. Elmegy valahova és előtörnek a régi érzelmei, illetve a kétkezi munka iránti vágy. Az életközépi válságot átélő középkorú férfi útkereséséhez kapcsolódik demokráciakritika, a film címe nem csak egy politikai szlogen (Viva la Libertá – Éljen a szabadság!), hanem mélyebb jelentést kap.

4
Fotó: mozinet.hu

A főszereplőn (az ikerpár mindkét tagját Toni Servillo játssza) kívül nagyon jól, vagy talán még jobban játszik Valerio Mastandrea, aki a politikus asszisztensét alakítja. Ő ugyanolyan karakter, mint Tom Hagen (Robert Duvall) A Keresztapában: a háttérben van, de nagyon fontos a szerepe. A Viva la Libertában ő az, aki az egész filmet végigviszi, és ott áll a kampányban.

Az egész csak egy színjáték

A filmben egy bolond viszi sikerre az ellenzéket. Tehát az egész politika és a kampány csak egy színjáték, hiszen egy bolond is tud sikeres kampányt vezetni? Nézhetjük úgy is a filmet, hogy egy jól működő demokráciában, ahol mindenki végzi a dolgát, végső soron mindegy, hogy ki van a csúcson. Tehát nem érdemes egyéni tehetségben, vagy vezetői képességekben bízni, hanem a rendszert kell jól megalkotni.

Az is lehet, hogy a politika is csak egy szakma, amit meg lehet tanulni, és nem baj, ha menet közben tanulunk bele. Vagy csak egyszerűen érezzük jól magunkat a bőrünkben és csináljuk azt, amit élvezünk.

Legyen az a politika, vagy a segédmunka egy forgatáson.