Igazi gyerekkori álom, hogy Nick Furyt játszhatom

2014.04.10. 20:40

Be kell hogy valljam, kicsit felgyorsult a pulzusom, amikor betereltek a londoni Dorchester Hotel egyik első emeleti luxuslakosztályába, hogy Samuel L. Jacksonra várjak. Még friss volt a moziélmény, és nem bírtam elvonatkoztatni Nick Fury félszemű, sebhelyes arcú, dühödt figurájától – no meg a Ponyvaregény ikonikus, Bibliát idéző bérgyilkosától sem.

Ehhez képest igazi megkönnyebbülés volt, amikor egy rendkívül kedves és visszafogott, idősebb úriember lépett a szobába. Átlátszó műanyagkeretes szemüvegében és bordó Kangol szövetsapkájában inkább emlékeztetett vakációzó New York-i kreatívra, mint Jules-ra, vagy akár Nick Furyra.

Más ennyi idősen kiváltja az ingyenes buszbérletét, Samuel L. Jackson ezzel szemben szuperhősnek öltözve balhézik fekete szemtakaróban és bőrkabátban egy fiktív washingtoni épület ötvenkettedik emeletén. Színészi zsenialitásának köszönhető, hogy elhisszük neki a figurát, mit elhisszük, teljes mértékben hiszünk benne, és összerezzenünk, amikor a vásznon felemeli a hangját, és beleremeg a szék.

Amerika kapitány: A tél katonája (magyar szinkronos előzetes)

A Dorchesterben mi mást, az interjút adó színészt alakította: udvarias volt, vicces és karizmatikus. Válaszain érezni lehetett, hogy készült az alkalomra: ha lehetősége nyílt rá, elmondta a filmről azt, amit reklámcélból el kellett mondani, de előre megírt frázisok helyett őszintén improvizáltnak tűntek válaszai. Mondom, hogy nagy színész.

Jackson azért is remek választás Nick Fury szerepére, mert igazi képregényrajongó: kicsi kora óta bújja a Marvel, a DC és a többi kiadó műveit, és fejből fújja az összes univerzumot. Az azért őt is meglepte, amikor valamikor a kétezres évek elején kinyitott egy Marvel-képregényt valamelyik boltban, és a saját arca nézett vissza rá Nick Fury figurájából. “Azt mondtam magamban, nem emlékszem, hogy erre bárkinek is engedélyt adtam volna” – meséli. “Felhívtam az ügynökömet, hogy derítse ki, mi a helyzet. Komoly megtiszteltetés volt ez, egy percig sem bosszankodtam miatta – csak ki kellett deríteni, ki profitál majd belőle. Aztán visszahívott, hogy a Marvel filmet csinál, és engem akarnak felkérni Nick Fury szerepére.”

Már a hatodik film ez, melyben Furyt alakítja. Mennyiben változott a filmkészítés időközben? – kérdeztük. „Semennyire. Persze sokkal több a digitális effektus, de ezt leszámítva elég, ha ott vagy, olvastad a forgatókönyvet, és igyekszel jól érezni magad.”

Noha Nick Fury a képregényekben fehér, Jackson teljesen magáévá tette a figurát. Mit kedvel benne? „Bírom, hogy magas, fekete és félszemű. Meg persze hogy ő a főnök, és igazán őrült dolgokat művelhet. Igazi gyerekkori álom ez, amikor kisfiúként otthon ülsz, képregényeket olvasol, és arra vágysz, bár te is szuperhős lehetnél – én meg felnőttként ebben találtam magam, és igazán fantasztikus dolgokat csinálhatok.”

Szinte mindent elért, amit egy hollywoodi színész elérhet (bár Oscart még nem kapott, csak jelölést), és ő jelenleg a világ legtöbbet kereső színésze. Samuel L. Jackson bármit megtehet, amit csak szeretne. Hogyan választja ki a szerepeket? Van olyan rendező, akivel még nem forgatott, és akivel szívesen dolgozna együtt?

„Nem igazán, én nem így közelítem meg a kérdést. Történeteket olvasok, rengeteg elmondásra váró történet van, sok mindent szeretnék megcsinálni. Olyan filmeket választok, amelyeket gyerekként szerettem volna látni, például sokáig westernt akartam forgatni. Idén nyáron Tarzan-filmet forgatok, mert egész életemben szerettem volna szerepelni benne” – mondja.

Képregényrajongóként Nick Fury szerepe nem igényelt különösebb felkészülést, pláne, hogy ez már a hatodik film, amelyben felölti szerepét. Ezzel szemben a rendezők, Joe és Anthony Russo új fiúkként érkeztek a Marvel univerzumba.

„Általában több filmforgatáson megfordultunk már, mint az átlagos filmrendező, úgyhogy néha csak azt mondja az ember, nézd, hadd csináljam úgy, ahogy szeretném. Állítsd be a jelenetet, én teszem a dolgom, és ha visszanézed és nem tetszik, akkor majd elmagyarázom, miért kell, hogy tetsszen.”

A Tél Katonája a koncepció szerint olyan szuperhősfilm, ami leginkább egy hetvenes évekbeli politikai krimire hasonlít. Jackson szerint a film újszerű abban, hogy az akciójelenetek és robbanások mellett mondanivalója is van, a néző eltöprenghet azon, milyen árat érdemes megfizetni a szabadságért.

„Amerika Kapitány egy másik kor szülötte, és másként képzeli el a szabadságot, mint mi most” – mondja. „Új koncepció az is, hogy pisztolyt fogunk azokra is, akiket védelmezni próbálunk. Az, hogy mindenkit megfigyelnek, sokak számára új gondolat, de én már a hatvanas évek óta sejtettem, hogy ez van, úgyhogy nem is értem, miért van ezen mindenki így kibukva.”

Fury szerepében legközelebb a jövő évi Bosszúállók: Ultron korában láthatjuk majd. De mi a helyzet a régóta ígérgetett Nick Fury-filmmel?

„Fogalmam sincs, hogy lesz-e Nick Furynak saját filmje” – cáfolja a projekt elindításáról szóló híreszteléseket. „Már a Vasember óta szó van erről, és már a hatodik filmet forgatjuk, de még mindig se híre, se hamva. Az ötlet létezik, ha meg akarjuk valósítani, csak a pénzt kell átutalni hozzá a bankszámlámra.”

Jackson szerint egyszerű a Marvel-filmek vonzerejének titka: „A legtöbb figura olyan, hogy egy átlagember is könnyen a helyükben találhatná magát, ha a megfelelő időben a megfelelő helyen van. Tudom, hogy miért működik a Bosszúállók: izgalmas és vicces. Ez a film is működik azon a szinten, egyfelől komoly, másfelől van benne egy vígjátéki vonal, ami remek, és az izgalom szintjét is igazán magasan tartja. És színre lép a Sólyom, ami szintén zseniális.”

A Sólyom megjelenése nagy hírverést kapott, hiszen az Anthony Mackie által alakított repülő exkatona az első afroamerikai szuperhős (a képregényekben legalábbis, ahol Fury ugyebár fehér). Úgy tűnik azonban, hogy az első fekete címszereplős szuperhősfilmre még egy ideig várnunk kell. Jackson azt állítja, nem csalódott emiatt. „Igaz, kicsit meglep, hogy ez a mai világban még mindig nem vált valóra. Ott a Fekete Párduc, csak meg kell találniuk a módját, hogyan integrálják ebbe az univerzumba, és ez még nem történt meg. De össze fog jönni, ahogy rájönnek, hogyan működhet, hogyan tehetik jövedelmezővé.”

Így működik Hollywood: ha a matek szerint rentábilis az ötlet, beleteszik a dollármilliókat. A Marvel hasonló receptje szerint működő óriásgépezet pedig tovább pörög: cikkünk írásának pillanatában 95 millió dollárnál tart a film jegybevétele, Samuel L. Jackson pedig az interjú másnapján már egy Pekingbe tartó gép fedélzetén üldögélt, hogy a Távol-Keleten is népszerűsítse Amerika Kapitány legújabb kalandjait.