Elmagyaráztattam magamnak az ötödik dimenziót

Interstellar 1920x1200
2014.11.09. 08:01

A friss Oscar-díjas Matthew McConaughey alakítja Christopher Nolan Csillagok közt című maratoni hosszúságú és elképesztően látványos scifijének főhősét, aki távoli bolygókon keres új otthont az emberiségnek. Megtudtuk, miért jó valódi porviharban és igazi izlandi gleccseren forgatni. Matthew McConaughey-vel a londoni premier előtt beszélgettünk.

Egy ilyen premieren levetítik az újságíróknak a filmet, van egy sajtótájékoztató, ahol lehet kérdezni a film alkotóitól (rendező, producerek és színészek), valamint interjúzni is lehet. Ezekre a hazai forgalmazók nominálják az újságírókat, és a produkció dönt arról, hogy melyik médium mit kap: kerekasztalos vagy személyes interjút, na és hogy hány percet. A Csillagok között esetében személyes interjúkat kaptunk – videóval, úgyhogy meg is tudjuk mutatni, milyen volt McConaughey-jel beszélgetni. Ilyen:

Matthew McConaughey - Interstellar

Egy korábbi interjúban említette, hogy rengeteg kérdése volt a forgatókönyv elolvasása után. Miről akart a legtöbbet tudni?

Igen, főleg az egésznek a logisztikája, a fizikája érdekelt. Sokat beszélgettem Kip Thorne-nal [a filmen tanácsadóként dolgozó elméleti fizikus] és Christopher Nolannel arról, hogyan telhet másféleképpen az idő, hogyan hajolhat meg az idő, sokat kellett tanulnom a téridő szabályairól. Elmagyaráztattam magamnak az ötödik dimenziót, azt, hogyan működnek a fekete lyukak, a féregjáratok.

Hogyan készült erre a szerepre?

Rengeteg efféle elméleti kutatómunkával, beszéltem űrhajósokkal is. Aztán, miután megértettem a sztori tudományos hátterét — már amennyire tőlem tellett —, elkezdtem a pilótastátuszt tanulmányozni. Sokat olvastam, Christopher Nolantól  kaptam egy Az igazak című könyvet [Tom Wolfe: Az igazak: az első amerikai űrhajósok története], sokat olvastam Chuck Yeagerről. Aztán nekiálltam elemeire szedni a forgatókönyvet és tényleg beleásni magam, megfejteni, kicsoda az én emberem apaként, álmodozóként és felfedezőként.

Csillagok között - magyar szinkronos előzetes

Mennyire számított Önnek a forgatókönyv tudományos hitelessége? Végülis egy tudományos-fantasztikus filmről beszélünk. 

Fontos volt számomra, mivel Christopher öccse [a forgatókönyv első verzióját író Jonathan] azt akarta, hogy hiteles és elméletileg lehetséges tudományra alapuljon. Színészként — és egy hajó kapitányaként — így az én felelősségem volt megérteni ezt. Egy másik filmnél működhetett volna máshogy, vannak filmek, ahol inkább kijelenti az ember “ez csak fikció, fogadjuk el” és nincsen ezzel semmi baj. De ez a film valódi tudományos eredményekre épül. Úgyhogy nekem fontos volt megérteni az alapokat.

Mit lehet tudni a maga által alakított figuráról, Cooperről?

Cooper apa, pilóta, felfedező. Özvegyember, aki két gyerekét neveli itt a Földön, és az az álma, hogy pilóta lehessen. Pilótának született, de nem élhet a hivatásának, nincs ilyesmire pénz. Nincsenek már pilóták. Aztán egyszer csak megkapja élete nagy lehetőségét.

Feleségével három kicsi gyereket nevel. Saját érzéseire, tapasztalataira is épített a szerepben?

Hát persze! Az apaságra, arra, hogy mit jelent számomra a család, arra, mit jelent számomra apának lenni.

Találkozott a többi színésszel forgatás előtt, hogy összeszokjanak egy kicsit?

Nem. Találkoztunk persze, de nem igazán hiszek, legalábbis színészekkel kapcsolatban nem igazán hiszek a csapatépítő gyakorlatokban. Inkább az a koncepcióm, hogy “én majd alakítom a saját figurámat, te játszd a tiédet, és ismerjük meg egymást a szerepeinken keresztül, munka közben”. Aztán majd ráérünk barátkozni a forgatás után, miután már befejeztük az egészet. Anne-t mondjuk kicsit már ismertem korábbról, de úgy érzem, Jessica Chastaint sokkal jobban megismertem most, a sajtóturné alatt, mint a forgatás közben valaha is.

Dolgoztak kaszkadőrök is a forgatáson, vagy minden jelenetben maga játszotta Coopert?

Elég sok akciójelenetet velem vettek fel, de volt olyan, amit nem tudtam megcsinálni, és olyan is, amire nem voltam hajlandó. Rengeteget gyakoroltunk, nagyon sokat dolgoztunk drótkötelekkel. Ott lógtam a levegőben 25 méter magasan, és muszáj volt nekem ott lennem, úgyhogy el kellett jutnom arra a szintre, hogy magabiztosan meg tudjam csinálni a jelenetet. De nem az összeset velem vették fel.

A filmben porviharokkal kell megküzdenie, jeges pusztaságba kerül. Milyen volt ennyire embert próbáló körülmények között forgatni?

Nos, ezek mind gyakorlati tényezők, és a Christopher Nolan-forgatások nagy előnyei közé tartozik, hogy Chris valóban biztosítja neked ezeket a konkrét elemeket, nem kell tettetned, nem kell eljátszanod a dolgot. Tényleg telemegy porral a szemed, tényleg tiszta por az arcod. A szél valóban bömböl, hatalmas ventilátorok fújják. Valóban egy gleccseren állsz, Izlandon. Csúszós, veszélyes, a szél óránként hetven mérfölddel süvít körülötted, egyszerre nem kevés ilyen tényezővel kell szembenézned. Ami persze része a kalandnak, része annak a hatalmas élménynek, hogy vele dolgozhatok egy ilyen filmen.