Megjelenés előtt megbukhat a Fantasztikus négyes

2014.11.11. 13:06

A Marvelnél tényleg csak a képregényrajongók bánják jobban, hogy a cég annak idején olyan könnyen megvált az egyik legfontosabb franchise-aitól, mint a Pókember, az X-Men vagy a Fantasztikus négyes. A Disney nagybevásárlása a legjobb dolog, ami a Marvellel történhetett az utóbbi 20 évben (a mondat, amit azt hittem sohasem fogok leírni), ezzel a lépéssel a cég nem csak komoly bevételekhez jutott a filmekből, de egyenesen forradalmi szerepe lett köszönhetően a "filmes univerzum" megteremtésének, amit mindenki másolni próbál manapság.

Azonban ott van az a kis bökkenő, hogy a szétszórt franchise-ok miatt a Marvel sokszor ráállni kényszerül a szopóágra. Ez már a képregények megjelenésére is kihat, a Marvel nem akarja reklámozni a konkurenciát azzal, hogy pörgeti a Fantasztikus négyes-képregényeket és az X-Men sem véletlenül kap egyre kisebb szerepet arrafelé. Ez valahol érthető, hiszen amíg az Avengers és társai (a maximum közepesen szórakoztató Thor-filmekkel együtt) mind telitalálat, addig az új Pókember vagy X-Men egész egyszerűen kezd érdektelenné válni, hiába erőlködik izzadságtól bűzlően a Sony és a Fox, hogy a Marvelt utánozva közös univerzumot teremtsen a hőseinek.

Az egész helyzeten az sem segít, hogy a Fox mindent megtesz, hogy a Fantasztikus négyes rebootja még a megjelenése előtt megbukjon. Először fogták Johnny Stormot, a Marvel egyik legkedveltebb karakterét, és ráosztották a szerepet egy afroamerikai színészre. Való igaz, hogy a szuperhősök túlnyomó része fehér (ezért is játssza Samuel L. Jackson Nick Furyt és Idriss Elba Heimdallt), de Fáklya ilyen szintű újraértelmezése értelmetlen, és szembe megy mindennel, amiért szeretik a Fantasztikus négyest.

A Fantasztikus négyest pont azért kedvelik annyira, mert ők a Marvel-univerzum szuperhős-családja. Reed Richards és Sue Storm ugye férj és feleség, Johnny pedig utóbbi testvére. Ebből kifolyólag kicsit nehéz megmagyarázni, hogy ugyan milyen mutáns génnel rendelkezhetett Storm anyuka, hogy az egyik gyereke fehér, a másik pedig fekete lett. 

De én még ezt is elfogadom, régóta (pontosabban a második X-Men óta) nincsenek elvárásaim a Fox hősös filmjeivel kapcsolatban, azonban ez a mostani húzás tényleg annyira agyatlan baromság, hogy azon se lepődnék meg, ha a cég székháza előtt megjelenne egy rakás üvöltöző képregény-fanatikus, hogy a Fox most már tényleg adja vissza a filmesítési jogokat a Marvelnek. Ugyanis a Fox ezek után képes egy másik ikonikus karaktert, az egyik legmenőbb főgonoszt, Dr. Doomot (itthon Fátum doktor) is újragondolni.

Toby Kebbell a Collidernek beszélt arról, hogy az új filmben Doctor Doom teljesen más előtörténetet kap. És itt nem arról van szó, hogy Latvéria helyett valami más országnak az uralkodója, vagy a vasmaszk helyett Guy Fawkes-álarcot hord, hanem totál átírnak olyan alap dolgokat, mint a

  • neve
  • foglalkozása
  • jelleme.

Nem Victor von Doom, hanem Victor Domashev lesz a neve, és nem egy fiktív kelet-európai köztársaság uralkodója lesz, hanem

egy nagyon intelligens, de antiszociális programozó, aki Doom néven írogat különböző blogokra.

Esküszöm, ezt mondja a Collidernek.

Az interjúból kiderül, hogy Josh Trank ultrarealisztikus, de lo-fi (kis költségvetésű?) filmet készít, amihez tökéletesen illik egy olyan Dr. Doom, aki egy antiszociális programozó.

WTF?!

Ez olyan szintű kreténség, amire tényleg nincs semmi épeszű magyarázat. Doom a Marvel-univerzum egyik legkomplexebb karaktere. Végtelenül intelligens, a tudomány mellett komolyan beleásta magát a mágiába, és szorosan kötődik a Fantasztikus négyes tagjaihoz még a pre-Doom előtti időből. Latvéria uralkodójaként komoly játékosnak számít, tényleg kicsit magának való, de egyáltalán nem egy anarchista típus, csupán a klasszikus megalomán szupergonosz, aki világuralomra tör. De ebben fontos szerepet szán a politikának, a gazdasági döntéseknek és bizonyos alkalmakkor még a hősökkel is hajlandó összefogni, ha a helyzet (nagyon) úgy adja.

DrDoom-MUA HDscreenshot 1280x1024

Nagyon remélem, hogy Kebbell csak viccelt ezzel az egész, mert egy ilyen változtatás túl durva. A nagy "sötétlovagosításban" és a nagy rebootmániában a stúdiók egyszerűen elfelejtik, hogy egy franchise azért is franchise, mert a rajongók kötődnek az adott téma sajátosságaihoz. A Fantasztikus négyes rajongóinak például legalább annyira fontos Dr. Doom, mint a Star Wars-fanoknak Darth Vader. Na, most képzeljük el, hogy a következő Csillagok háborújában Darth Vader nem a sötét nagyúr, hanem egy pilóta, aki reptében hekkeli meg az ellenfél gépeit.

Ugye, hogy baromira nem mindegy?