84 hulla, és Keanu Reeves karrierje feltámad

2014.11.18. 09:37

Denzel Washington leöli az egész orosz maffiát, amiért megvertek egy vadidegen prostit

– nemrég ezzel a mondattal foglaltuk össze a Védelmező sztoriját. A Keanu Reeves főszereplésével készült John Wick még ezen is túltesz. Itt konkrétan annyi a történet, hogy

Keanu leöli az egész orosz maffiát, mert megölték a kiskutyáját.

Én azt hittem, hogy legalább száz áldozatot szed, de utánaolvastam, és kiderült, hogy csak 84-et.

John Wick - Szinkronos előzetes

Kicsit bővebben: főhősünk, John Wick egy gazdag, magányos, szomorú férfi. Ki más játszhatná őt hitelesebben, mint Keanu Reeves, akiről a világ évek óta úgy tartja, hogy ő egy gazdag, magányos, szomorú férfi. Ez a férfi nem volt mindig ilyen szomorú, ahogy Keanu sem, csak azóta, hogy elvesztette a feleségét. Még szerencse, hogy a nő hagyott neki egy búcsúajándékot, egy cuki kölyökkutyát, aki magányos hősünk társa lesz. Együtt alszanak, együtt autóznak, együtt esznek müzlit reggelire, és különböző cukibbnál cukibb jelenetekben látjuk, hogy a szomorú szemű férfi és a szomorú szemű kutyus barátok lesznek.

A kutyán kívül még egy dolog tud örömet okozni a magányos férfinak: hát persze, hogy a kocsija. Sajnos éppen ez a kocsi vet véget az idillnek, megtetszik ugyanis az orosz maffiafőnök fiának. John Wick persze nem adja, így őt jól megverik, a kocsit elviszik, a kutyust pedig megölik. Ez nem maradhat bosszú nélkül, pláne, hogy John Wick egykor bérgyilkos volt, abból is a legjobb. Így hát

elkezdődik a közel kétórás hentelés, melynek során többtucatnyi fejlövést és verekedést nézhetünk végig egy-két fojtogatással és késeléssel fűszerezve.

84 hulla pontszámokban

port.hu: 8,2

IMDb: 8

Rotten Tomatoes: 86%

Metacritic: 67

Index: 10/7

A film rendezői, David Leitch és Chad Stahelski le sem tagadhatnák, hogy eredeti szakmájukat tekintve kaszkadőrök, akik olyan filmekben dolgoztak, mint a Harcosok klubja, a 300 vagy az Éhezők viadala. Chad Stahelski dolgozott a Mártixban is, ő volt Keanu Reeves dublőre. Itt ugyanis a gyilkoláson és szinte kizárólag csak a gyilkoláson van a lényeg, alig néhány hosszabb párbeszéd szakítja meg a kőkemény munkát.

Ettől még a John Wick nem állna nyolc ponton az IMDb-n és 86 százalékon a Rotten Tomatoes nevű kritikagyűjtő oldalon. Ehhez az is kellett, hogy legyen stílusa, és egyáltalán ne vegye komolyan magát. A film tele van olyan jelenetekkel, amiken nevetni lehet, és nem azért, mert kiröhögjük a bénázást, a primitív sztorit és az előre látható fordulatokat, hanem mert tényleg viccesek. A sajtóvetítés közönsége legalábbis ott nevetett, ahol a film készítői szerették volna, hogy nevessenek.

A John Wick ráadásul hosszú idő óta Keanu Reeves első nézhető filmje.

A 47 ronin című, részben Magyarországon forgatott harcművészes próbálkozása 2013-ban megbukott (kritikánkat a filmről itt lehet elolvasni), ahogy saját rendezése, A Tai Chi harcosa is. A John Wick viszont visszateheti a térképre, mert bár játszik a filmben többek között Willem Dafoe, John Leguizamo, Michel Nyqvist és a Trónok harcában is gyenge genyót alakító Alfie Allen is, ez a film Keanu Reeves filmje, ő viszi az egészet a vállán.

A vitát a színészi képességeiről, vagy azok hiányáról itt most nem nyitnánk újra, mert ami a John Wickhez kell, azt tudja. Szomorúan néz, hentel, szépen lefogyott a forgatásra, és most is remekül állnak neki a sötét öltönyök. Vele lehet a John Wickből a legkisebb közös többszörös a mozipénztáraknál: a pasik megkapják a menő kocsit, a kőkemény verekedéseket, a tiszta akciót, a nők meg a cuki kutyust és Keanut.