Vámpírgyerek után űrhajós lánya lett Mackenzie Foy

2014.11.23. 07:29
Mackenzie Foy a Csillagok között forgatásán még csak 13 éves volt, mégis professzionális alakítást nyújt az űrhajós lányának szerepében. A felnőtt nézőket is megríkató tinédzserrel a film európai premierje előtt beszélgettünk Londonban.

Be kell, hogy valljam, többször is kicsordult a könnyem a Csillagok közöttet nézve, és erről részben Mackenzie Foy tehet. A gyerekmodellből lassan profi színésznővé avanzsáló tinédzser ugyanis olyan hitelesen alakítja az apjára haragvó Murph figuráját, hogy ember legyen a talpán, aki képes elérzékenyülés nélkül nézni Matthew McConaughey-jel közös jelenetét. De ki ez a tinédzser, aki képes felnőtt embereket megríkatni?

Mackenzie Foy a botrányosan közelmúltbeli 2000. évben született, és már négyévesen a Ralph Lauren és a Guess divatmárkák magazinhirdetéseiben pózolt. Színészkedni kilencévesen kezdett, eleinte tévésorozatokban játszott, egy évvel később pedig megkapta azt a szerepet, mely egycsapásra ismertté tette, legalábbis az Alkonyat-rajongók körében. Ő alakította ugyanis Edward Cullen és Bella Swan félig vámpír szerelemgyermekét, a különös nevű Renesmee Cullent a két Hajnalhasadás filmben. Igaz, erőfeszítéseit akkor még nem igazán díjazták a kritikusok: alakításával elnyerte a legrosszabbaknak járó Aranymálna-díjat.

Csillagok között - magyar szinkronos előzetes

A Csillagok közöttben nyújtott alakításáról azonban egymás után nyilatkoznak elismerően a kritikusok és a szakmabeliek. Nemrég Jessica Chastain “a nagy Mackenzie Foy”-ként aposztrofálta az Indexnek adott interjújában, és csak félig tréfált.

A londoni Claridge's luxushotel egyik lakosztályában találkoztunk a nagy Mackenzie Foyjal, a Csillagok között európai premierje előtt. Nagyon összeszedett, szép kerek mondatokban nyilatkozó, kissé koravén tinédzsernek tűnt, aki a szupersztároknak kijáró külsőségek ellenére mégis csak egy gyerek. Úgy tűnt, nincsenek még sztárallűrjei: “Szerintem totál átlagos vagyok” — mondta — “sportolok, rajzolok, időt töltök a családommal. Meg tanulok is, és néha bemegyek dolgozni”.

Mint mondja, nem igazán hasonlít filmbéli karakterére, Murphre: míg Murph imádja a matekot és a tudományokat, Mackenzie jobban szereti a történelmet. Abban azonban azonosult a karakterrel, hogy mindkettejüknek igazán szoros a kapcsolata az apjával. “Csodálatos a családom” — mondta — és Mr. Matthew konkrétan az apámra emlékeztet, úgyhogy elég szuper volt [a forgatás]” — fogalmaz.

A forgatáson a többi színészhez hasonlóan Foynak is meg kellett küzdenie az elemekkel: több jelenete is tomboló porviharban játszódik. A nehézségek azonban nem zavarták különösebben, munkája részeként fogta fel kollégáihoz hasonlóan ő is. “Nemcsak a színészeknek, de az egész stábnak porvédő maszkot és védőszemüveget kellett hordania, sőt a ventilátorok mellett dolgozó fiúknak füldugót is, annyira hangosak voltak” — meséli.

WISH YOU WELL - Festival - előzetes

Professzionális hozzáállása is segíthette karrierje következő lépésében: a nemrég 14. évét betöltött Foy megkapta élete első főszerepét is: a David Baldacci Wish You Well című regényéből készült független filmben debütál idén. Az ígéretes kezdet után csak remélni tudjuk, a hollywoodi gépszalag nem darálja be őt is más gyerekszínészekhez hasonlóan. Kár lenne, mert nagy jövőt jósolunk neki.