Fergeteges a pukizó pingvinek Bond-filmje

pinguins
2014.12.03. 14:38

A DreamWorks animációs részlege idén már összeszedett 600 millió dollárt az Így neveld a sárkányodat 2-vel, de novemberre tartogatták az igazi adu ászt: a Madagaszkár-rajzfilmek közönségkedvenc szereplőit, a Bond-imitátor pingvineket. Akik másfél órán keresztül úszkálnak, repkednek és futkároznak a nagyvilágban, hogy két nagy zabálás és pukizás között megmentsék a világot egy tipikus B-filmes főgonosz ármánykodásától. Pontosan úgy, mint az előzetesben:

A Madagaszkár pingvinjei valójában egy gyerekbarát Austin Powers-sztori,

amiben a szexista vicceket a klasszikus, palacsintasütővel fejbe vágós, szakadékon majdnem átrohanós Gyalogkakukk-poénokra cserélték. Létezik ennél viccesebb szórakozás így év végén? Ugye, hogy nem.

Rá is fért már a DreamWorksre (meg a mozinézőkre) ez a fajta harsány, a szó szoros értelmében rajzfilmszerű stílus. Az utóbbi években ugyanis szinte mindegyik stúdió nagy filmvégi mondanivalóval megfűszerezett, brutálisan látványos tanmeséket nyomott le a kis felnőttekként kezelt gyerekek torkán (lásd: Jégvarázs, Így neveld a sárkányodat és társai), vagy pedig biztosra mentek, és a 10 évvel ezelőtti kasszasikereikhez ontottak egyre laposabb folytatásokat (lásd: Shrek 4, Jégkorszak 4, Verdák 2, Szörny Rt. 2, Madagaszkár 3).

A Madagaszkár pingvinjeiben viszont pont az a jó, hogy a nagy tanulságot, miszerint a belső értékek fontosabbak a szép külsőnél, csak mellesleg említi meg a négy jómadár, a véget nem érő szájkarate- és lövöldözésmaraton közepe felé.

Jó film? Persze!

Port.hu: 8 csillag

IMDb: 7,3 pont

Rotten Tomatoes: 68%

Metacritic: 53%

Index-ítélet: 8/10

Már a sztori is zseniális!

Az apukák imádni fogják, mert a Roger Moore-korszak James Bond-filmjeinek legszebb hagyományaiból építkezik. Ugyanakkor a kicsik számára is érthető minden, mert az alkotók a színekkel, a hangokkal és a párbeszédekkel is kezdettől fogva világosan kijelölik a nézőknek, hogy kik a jók, miért kell nekik szurkolni, és hogy kik az utálatos rosszak.

Van ugye a négy zsivány pingvin, akik annyi Madagaszkár-rajzfilmben parodizálták már ki a Mission: Impossible-filmeket meg a titkos ügynökös tévésorozatokat, hogy be sem kell őket külön mutatni. Most legfeljebb annyi változott, hogy nagyobb és látványosabb ámokfutásba kezdenek, mint az eddigi filmjeikben együttvéve.

A fő ellenfelük ezúttal egy csúnya, gonosz, lila óriáspolip, aki a cuppogó lábasfejű-hadseregével és sötét szupertengeralattjárója mélyén szövögeti a világuralmi terveit: a titkos laboratóriumában kotyvasztott, ronda, zöld lötty segítségével minden cukimuki pingvint denevérszárnyas-vámpírfogas szörnnyé akar változtatni, hogy az emberek örökre megutálják a kis frakkos vakarcsokat. Mert szegény óriáspolip valójában csak azért gonoszkodik, mert a pingvinek népszerűsége miatt őt minden állatkertből kidobták.

De hogy ne legyen olyan egyszerű a pingvinkommandó dolga, felbukkan a színen egy rivális szuperkém-csapat, a csupa fehérbundájú, beképzelt állatból álló, high tech kütyükkel felszerelt Északi Szél. A néző pedig kiköpi a kólát a röhögéstől, ahogy a két rivális ügynökcsapat egymást szívatva romba dönti a fél világot, a gonosz polip legnagyobb örömére.

Zabálni való gyurmafigurák? Dehogy!

A Madagaszkár pingvinjeinek néha már annyira színes és pörgős a rohangáló cukros fánkokat idéző képi világa, hogy az ember pszichedelikus sokkot kap tőle. 6 év alatti gyerekek esetén viszont vigyázni kell, mert a sötét, már-már Lovecraft-novellákat idézően nyomasztó, csápos-nyálkás szörnybúvóhelyek miatt garantált az ágyba vizelés.

Ez persze semmit sem változtat a lényegen: utoljára a Hihetetlen család volt ennyire szórakoztató zsánerparódia. Amit ráadásul azok is nyugodtan végigröhöghetnek, akik korábban nem láttak egyetlen James Bondot és őrült tudósos B-filmet sem.

Na ezért találták ki a magyar szinkront 

A Madagaszkár pingvinjei nem csak a Bond-klisékben, a csoportdinamikában és az altesti viccekben jó, a szereplők magyar hangja is kiváló lett. Különösen igaz ez a főpingvinre, Kapitányra, aki a hazai mozikban természetesen most is Reviczky Gábor zseniális dörmögésével osztogatja a parancsokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?