A Sonynak eddig 500 milliós kára van, Obama Kínától kért segítséget

2014.12.21. 07:46 Módosítva: 2014.12.21. 09:46

Szakértők szerint eddig 500 millió dolláros kára keletkezett a Sony Pictures filmstúdiónak az ellene véghezvitt hackertámadás miatt, írja az MTI. A stúdió azon döntése, hogy az Észak-Koreának tulajdonított akció és az azt kísérő fenyegetések nyomán nem mutatja be december 25-éb a The Interview című filmjét, csak jelentősen növelte az amúgy is tetemes anyagi kárt.

A vígjáték, amelyben a CIA beszervez két újságírót a kommunista ország diktátora, Kim Dzsongun megölésére, 75 millió dollárból készült, megtérülni azonban nem fog, mert a Sony Pictures úgy döntött, egyelőre semmilyen formában nem vetíti. A film körüli botrányok miatt eddig keletkezett  károk mellett a cégnek költenie kell a jogi kiadásokra is, a hackerek ugyanis nyilvánosságra hozták a stúdió bizalmas levelezésének egy részét, ami miatt két korábbi alkalmazott máris keresetet nyújtott be.

The Interview - Official Teaser Trailer - In Theaters This Fall

A Sony Picturest ért hackertámadás nyomán segítséget kért Kínától az Egyesült Államok az Észak-Koreából induló kibertámadások elhárításában, és egyeztetéseket folytat Oroszországgal, valamint Japánnal, Dél-Koreával, Nagy-Britanniával, Ausztráliával és Új-Zélanddal is, hogy nemzetközi válasz szülessen a filmstúdiót ért támadásra.

Az amerikai elnök előzőleg következményeket helyezett kilátásba Phenjan számára, az Egyesült Államok ugyanis úgy látja, elegendő bizonyíték szolgál arra, hogy a kommunista rezsimet tegyék felelőssé a filmstúdiót ért támadásért. "Reagálni fogunk" - mondta Barack Obama.

Az FBI szerint Észak-Korea közvetlenül felelős a kibertámadásért és a fenyegetésekért, amelyekkel a stúdió The Interview című filmjének bemutatását akarták megakadályozni. Az FBI úgy véli, a támadással Észak-Korea átlépte az államok viselkedésének elfogadható határait, az ázsiai ország ugyanakkor visszautasítja az ellene felhozott vádakat.

Szombaton Észak-Korea azt javasolta Amerikának, hogy közösen vizsgálják ki a hackertámadást. Az észak-korai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Észak-Korea tudja, hogyan bizonyítsa be azt, hogy nem felelős a hackertámadásért, ezért az Egyesült Államoknak el kell fogadnia a közös vizsgálatra tett javaslatát.