Hollywoodot is sokkolta a párizsi vérengzés

2015.01.08. 09:27

Hollywood is reagált a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében történt vérengzésre, és amellett, hogy sokan szolidaritásukat fejezik ki az újság munkatársai mellett, többen hangsúlyozták, Hollywoodot duplán sokkolta az eset, hiszen még Az interjú című film körüli viták sem csitultak el. Mint arról többször írtunk, a Seth Rogen és James Franco főszereplésével készült, Kim Dzsongunt parodizáló Az interjú című film miatt Észak-Korea hekkerekkel törette fel a filmet gyártó Sony levelezéseit, sőt, még Amerikát is megfenyegették miatta. A Sony ezek után úgy döntött, nem mutatja be a filmet, amire heves reakciókat kapott, és az amerikai közönség a szólásszabadság sárba tiprásával vádolta a Sonyt, így a cég végül elérhetővé tette a filmet.

Hollywoodban most is azt hangsúlyozták, hogy a szólásszabadság az egyik legfontosabb vívmány, ami mellett mindenkinek ki kell állnia. „Amerikaiak vagyunk, és lehet, hogy hülye poénok vannak az Interjú című filmben, de attól még jogunk van ilyen filmeket készíteni” – fakadt ki Tina Fey producer, a hétvégén megrendezésre kerülő Golden Globe egyik házigazdája. (A filmről írt kritikánkat itt olvashatja.)

Számos színész és producer Twitter-bejegyzésben reagált a párizsi támadásra, sokan használták a JeSuisCharlie hashtaget. Julianne Moore azt írta, le van sújtva a halálos áldozatok és a szólásszabadságot ért támadás miatt. Mark Ruffalo is az áldozatokra emlékezett, és azt hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság a legnagyobb fegyver a zsarnokok ellen. Elijah Wood azt írta, hogy lélekben a párizsi áldozatokkal és családtagjaikkal van. Hugh Laurie szégyenkezve írta, hogy éppen valami butaságot akart tweetelni, amikor olvasta, mi történt Párizsban.

Más formáit is választották ismert emberek a megemlékezésnek, a tegnap este a  Madison Square Gardenben fellépő ismert komikus, Louis C.K. példul egy piros pólóban lépett színpadra, amin fekete Charlie Hebdo felirat volt.  

Amerikában ma rengeteg helyen tartanak megemlékezést az áldozatokra, és állnak ki a szólásszabadság mellett.