A rákospalotai kisfilmek a belvárosba jönnek

2015.01.21. 11:32

Eddig csak a rákospalotai Csokonai Művelődési Központban, a RÖFI rövidfilmfesztiválon lehetett megnézni azt a három rövidfilmet, ami a XV. kerületi önkormányzat támogatásával készült, most pénteken azonban elhozzák a kisfilmeket a körúton belülre is: az Örökmozgó moziban lesz a vetítés. 

Ezek a filmek lesznek: 

  • Csicskár Dávid: Reggeli látogató
  • Teszler Tamás: Egy nap kezdete
  • Bán Attila: A paradicsom
  • Tóth Barnabás: Újratervezés
  • Szirmai Márton: Minimál

A XV. Kerületi Önkormányzat ötödik alkalommal támogatotta pénzzel a fiatal filmesek ambícióit: Szirmai Márton Legenda című kisfilmje (az Indafilmen is fent van!) komoly sikert aratott, a 180/100 (szintén megnézhető az Indafilmen) még a Szarajevói Filmfesztiválon is versenybe került, az Újratervezést pedig egymillió néző látta. 2014-ben három filmtervet támogattak a Laokoon Filmgroup segítségével, méghozzá ezeket:

Reggeli látogató 

Ezt az a Csicskár Dávid csinálta, akinek korábbi kisfilmjét, a hülyecímű Én ma anyámnál alszomat egészen kedveltük a Friss Húson, és annak a Kerékgyártó Istvánnak a novellájából készült, aki az ORTT főigazgatója is volt, mielőtt szépírásra váltott. A sztoriban egy jómódú nőt látogat meg a hajléktalanként élő apja, az ő találkozásukról szól a film. Az apát Bán János alakítja, a lányt Roszik Hella. 

A stáb a forgatáson
A stáb a forgatáson

A paradicsom

Bán Attila neve elsőre nem biztos, hogy ismerős, de ha azt mondjuk, hogy ő rendezte azt a filmet, amiben egy guminővel strandol a főhős, akkor néhányaknak biztos beugrik majd a Szufla, elég sok helyen lehetett találkozni ezzel a kisfilmmel. Bán Attila most is maradt a burleszknél, ezúttal egy gangos ház mindennapjait mutatja be, ahol vannak focizó gyerekek és napozó nyugdíjasok. A nyugdíjas házaspárt Venczel Vera és a román pantomimos, Liviu Matei alakítják. 

Egy nap kezdete 

Teszler Tamásnak még csak az első filmjét láttuk, a Musztert, szintén a Friss húson, most újabb filmre kapott a lehetőséget. Ebben is egy szereplőt követünk végig, az Egy nap kezdetében egy kávézót nyit ki a főszereplő, akit Váli Miklós alakít. 

Levetítik még Szirmai Márton Minimál című filmjét, és az Újratervezést végre nagyvásznon is meg lehet majd nézni. A filmek után ott lesznek az alkotók, lehet velük majd beszélgetni is. Minden más infó az esemény Facebook eventjén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?