Gondatlanságért perelhetik a Sonyt

2015.06.17. 16:02

Gondatlanságért beperelhetik a Sonyt az alkalmazottai, amiért az óriásvállalat nem tudta garantálni a személyes adataik biztonságát, így döntött az egyik kaliforniai bíróság a Hollywood Reporter szerint. A Sony Pictures számítógépes hálózata novemberben vált használhatatlanná, miután a képernyőkön egy vörös koponya jelent meg, a „#GOP által meghekkelve” üzenet kíséretében.

A dolgozók a hálaadásnapi hétvégéjük után szembesültek azzal, hogy elkezdték feltölteni a netre a stúdió még be sem mutatott mozifilmjeit, majd egy bizonyos időszakból származó levelezésük teljesen nyilvánosság vált. Először torrenthálózatokon lehetett letölteni a válogatás nélkül ellopott emaileket, majd idén a Wikileaks nyilvánossá és kereshetővé tette.

A bíró megalapozottnak találta a keresetet, mert olyan érzékeny adatok is kiszivárogtak, mint a dolgozók adószámai és egészségügyi nyilvántartásai. Ezért fennállt a veszélye annak, hogy közvetlen kár érheti őket. A Sony ezt mindvégig vitatta, és az eljárás megszüntetését kérte.