Kétmilliárd forintból készülhet a Kincsem-film

2015.06.29. 15:23
Az elsőfilmes Kostyál Márk, a Vajnával vitatkozó Pálfi és a Valami Amerikát rendező Herendi Gábor forgathat a Filmalap jóvoltából. Herendi Kincsem-filmje a Vajna-korszak legnagyobb összeggű támogatását kapta.

A Filmalap 2 078 000 000, azaz 2 milliárd 78 millió forinttal támogatja a Herendi Gábor rendezésében Kincsem munkacímen készülő film gyártását, a forgatás július végén kezdődik. Ez az Andy Vajna vezette Filmalap legnagyobb összegű támogatása készülő filmnek, korábban a Toldi kaphatott volna 900 milliós támogatást, amit ugyePálfi György rendezővel való konfliktusok miatt végül visszavontak, illetve a Goda Kriszta rendezésében készülő magyar gárdás Kakkukfiók kapott egyre több állami támogatást, összesen 790 millió forintot.

De nem csak a Vajna-érában szokatlanul magas ez a támogatás: a rekordköltségvetésből készülő 2,5 milliárdos Sorstalanságnak csak a harmadát állta a magyar költségvetés, de még a Hídember is "csak" 1,8 milliárdba került. 

  K4

A Kincsem gigaköltségvetését szintén a kosztümös kiállás indokolhatja: "a világhírű magyar csodakanca történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr ádáz küzdelme lesz." - áll a szinopszisban. Rengeteg statiszta lesz a filmben, és a lóversenyes jeleneteket 10-15 kamera rögzíti majd, közölte a Filmalap. Az opetarőr Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér), a rendező pedig az a Herendi Gábor, akinek a Valami Amerika sikereit is köszönhetjük, de csinált ő már kosztümös filmet is, a Magyar Vándort. A producer Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), társproducere pedig maga a rendező, Herendi Gábor lesz. A film magyar költségvetéssel, magyar nyelven, magyar színészekkel készül, de a közlemény szerint a nemzetközi mezőnybe szánják a filmet. 

Érdekesség, hogy egy ideig a két, párhuzamosan készülő Toldihoz hasonlóan (ott Káel Csaba és Pálfi György készített egy-egy verziót) a Kincsemből is ketten akartak egyszerre filmet készíteni, Vajnáék Herendi verzióját támogatták. A másik Kincsem forgatókönyvét Losonczi Gábor ötlete nyomán, Bereményi Géza eredeti könyve alapján a Tűzvonalban veterán sztorifelelőse, Fonyódi Tibor írta, a dramaturg Szőcs Géza költő, a miniszterelnök főtanácsadója. Ők az 5,8 millárdos költségvetéshez nem kértek állami támogatást, azt mondták, a szükséges forrásokat vállalkozók és befektetők adják össze. A másik Kincsemről ebben a cikkben írtunk, amikor Roger Christian látványtervezővel interjúztunk, aki azt a filmet rendezi

Szintén meghökkentő hír, hogy a Filmalappal látványosan összevesző  Pálfi György munkáját is támogaták: A hang címmel készülő mozifilmjének, mely a lengyel Stanislaw Lem Az Úr hangja (1968) című könyvének feldolgozása lesz, 30 000 000 forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. 

320 millió forint gyártási támogatást pedig egy elsőfilmes rendezőnek adtak, akit úgy hívnak, hogy Kostyál Márk. A filmben itthon ismeretlen, határon túli színészek játszanak, és egy dunántúli kis faluban játszódik és egy telekspekulációs ügyről szól. Ennek a filmnek Kálomista Gábor a producere.