Film készül a szovjetek által megerőszakolt nőkről

2015.07.15. 15:26

Elhallgatott gyalázat címmel már forgatott dokumentumfilmet Skrabski Fruzsina a második világháború alatt történt nemi erőszakokkal kapcsolatban, most viszont egész estés nagyjátékfilm készülne a témában. Az Aurora Borealis - Északi fény egy Olga nevű nő nyomozását követi végig az anyja múltjával kapcsolatban: Mária a kommunisták elől menekült Bécsbe, de út közben olyan borzalmak érték a szovjet katonáknak köszönhetően, amik örökre megváltoztatták az életét, egyben Olgáét is.

A filmet Mészáros Márta rendezi és a Filmteam gyártja, egyelőre előkészítési fázisban van, a tervek szerint osztrák-lengyel-magyar koprodukcióban készül. Máriát Törőcsik Mari játssza, Olgát pedig a lengyel Agata Kulesza. Az ifjú Máriát Törőcsik Franciska alakítja majd, de a név ne tévesszen meg senkit, a két színésznő nincs rokoni kapcsolatban egymással. Feltűnik még továbbá Leslaw Zurek, Ladányi Jákob, Gálffi László és Fekete Ernő, de egyéb szerepekre még keresnek osztrák, magyar és spanyol színészeket.

DVETT2011024001
Fotó: Kallos Bea / MTI

A forgatókönyvet Pataki Éva, Jancsó Zoltán és Mészáros Márta írta, utóbbi egyben rendezi is az Aurora Borealis angol címet kapó film. A Magyar Filmalap 11 millióval támogatta a film előkészítést, a teljes költségvetés 2,8 millió euró.

Mészáros Márta legutóbb 2009-ben, Kéthly Annáról készített filmet Utolsó jelentés Annáról címmel, majd a Karinthy Színházban állította színpadra Fellini filmjét, a Cabiria éjszakáit, amiben Árpa Attila is szerepelt.